Demonstranter utenfor den iranske ambassaden i Oslo i fjor høst. Over 500 sivile er blitt drept, over 20.000 demonstranter og aktivister er blitt arrestert, og fire personer er blitt henrettet siden demonstrasjonene mot regimet startet i september 2022, ifølge organisasjonen Human Rights News. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norske kunstnere og kulturarbeidere i fakkeltog for sine forfulgte kolleger i Iran

Publisert: 31. januar 2023 kl 15.45
Oppdatert: 31. januar 2023 kl 15.45

­Hele 27 norske kunstnerorganisasjoner og forbund samler seg til den stille markeringen torsdag 2. februar, melder Dagsavisen. Bak initiativet står de to filmarbeiderne Marianne Müller og Sigrun Norderval, som i en pressemelding uttaler:

– Vi går samlet til den iranske ambassaden til støtte for ytringsfrihet i Iran, og i solidaritet med fengslede og forfulgte kolleger i landet.

Kunstnerne tar opp stafettpinnen etter norske advokater, som arrangerte et fakkeltog i desember til støtte for sine fengslede kolleger.

Den norske PEN-klubben er blant organisasjonene som deltar i torsdagens fakkeltog, og styreleder Kjersti Løken Stavrum sier til Dagsavisen at de skulle ønske de kunne gjort mer.

– I slike situasjoner er det særlig godt å kunne delta i markeringer og demonstrasjoner. De bidrar til å skape større oppmerksomhet og bevissthet, og avhjelper også den personlige frustrasjonen, sier Stavrum.