Notiser

Willy og Mugisho Nhonzi i dokumentarserien «Høre hjemme», som er å se på NRK TV. De turnerer også med den som skoleforestilling av samme navn. Foto: Skjermdump

Tar «Høre hjemme» ut på turné: – Fint å dele noe personlig unge kan kjenne seg igjen i

Brødrene Mugisho og Willy Nhonzi flyktet sammen, vokste opp sammen, lager musikk sammen – og turnerer nå med forestillingen «Høre hjemme» sammen.

Publisert Sist oppdatert

­Den tar, i likhet med den fem delers dokumentarserien som er å se på NRK TV , de to brødrenes erfaringer og opplevelser: Fra den dramatiske flukten gjennom jungelen i Kongo til det å vokse opp i Norge, og de deler sine refleksjoner om mangfold, tilhørighet, identitet og rasisme.

– Det er fint å kunne dele noe personlig som unge kan kjenne seg igjen i, så de ikke føler at de er alene i vanskelige situasjoner. Og at det er noen som forstår dem, sier Willy Nhonzi til NTB.

I dokumentarserien «Høre hjemme» snakker brødrene blant annet med med en gruppe ungdommer, og det er skoler som er målet for forestillingen med samme navn. Der bruker Willy og Mugisho Nhonzi, kjent for den virale, prisbelønte låten «Leve» , også musikken som sitt verktøy for å nå ut.

Brødrene Mugisho og Willy Nhonzi vant Edvardprisen for «Leve», som de laget etter Black Lives Matter-demonstrasjonen i 2020. Nå er de klar med dokumentarserie og skoleforestilling. Foto: Kristian Dugstad / Tono

– Når folk ser på meg, ser de en afrikaner. Men jeg har jo aldri vært i Afrika på mange måter. Så hvor mye afrikaner er jeg egentlig? spør Nhonzi i «Høre hjemme». For han føler seg som mer norsk enn afrikaner, samtidig som han «aldri kommer til å føle seg helt norsk heller».

– Mange barn av innvandrere opplever utenforskap. Norskfødte med innvandrerforeldre opplever oftere enn gjennomsnittet å være sosialt ekskludert. Utfordringene dreier seg ikke bare om rasisme. Det handler også om tilhørighet, aksept, mangfold, flerkulturelle hjem, identitet og selvbilde. Hva er det de føler? Hva gjør vi med det? Feier vi det bare under teppet og lar det ligge og ulme eller skal vi hjelpe de unge med å prosessere spørsmålene og følelsene de sitter med?, sier brødrene om «Høre hjemme»:

– Dersom vi ikke gjør noe kan følelsen av utenforskap for hele grupper av unge øke.

Forestillingen har vært å se på skoler i Lillestrøm og Drammen i fjor i regi av Den kulturelle skolesekken. Nå følger skoler i Oslo og øvrige Viken, før de to prisbelønte låtskaperbrødrene tar turen til Nordland, der familien bodde de første årene. Det har også kommet en god del henvendelser fra skoler andre steder i landet for høsten og neste år, opplyser de.

Powered by Labrador CMS