Filmdirektør Kjersti Mo ser fram til en innholdsrik filhøst

18 nye norske filmer i høst 

Sju av høstens 18 filmer er dokumentarer, om alt fra naturen, fengselsvesenet, musikk og dobbelt opp fra andre verdenskrig igjen.

Publisert Sist oppdatert

Hele 18 norske filmer melder seg denne høstenPRIV: Foto kommer med bilder fra arrangementet. Sammenholdes med faktaboks med liste over og bilder fra filmene.Filmdirektør Kjersti Mo gleder seg til at et norsk kinopublikum denne høsten endelig skal se et fint knippe filmer som har gjort det skarpt ... Les merKinopublikum får nok norske filmer å velge mellom denne høsten – med hele 18 filmpremierer på alt fra krigsdrama, kjærlighetskomedie og doku... Les mer

18 norske filmer – i spennet fra Quisling og Sønsteby på hver sin side under andre verdenskrig til julekos – blir å se denne høsten.

Filmhøsten ble presentert på Filmens hus i Oslo tirsdag. Første premiere ut er dokumentarfilmen «Mina og røverne» neste uke. Deretter går det slag i slag – med opptil fem norske premierer i måneden – fram til jul.

– Her er det noe for enhver, sier Filminstituttets direktør Kjersti Mo til NTB.

Åpne for dokumentarer

Hele sju av høstens 18 filmer er dokumentarer, om alt fra naturen, fengselsvesenet, dobbelt opp fra andre verdenskrig igjen – og musikk: Nærmere bestemt «Riv i hjertet», om Sondre Justad. Det er også noe så sjeldent som en dokumentarfilm for barn, «Todd & Super-Stella».

– Det er det ikke så ofte vi har barnedokumentarer på kino, så det er vi ekstra glade for, sier Mo, som ikke er overrasket over det høye antallet dokumentarfilmer.

– Vi så denne siste høsten og våren, med det sterke kinobesøket og internasjonal festivalsuksess for filmer som «Fedrelandet», «Ibelin», «Ukjent landskap» og «Sau», at både det norske og internasjonale publikummet er svært åpne for gode norske dokumentarfilmer.

Havnå-brødre til jul

Årets julefilmer er alt fra eventyret om Kvitebjørn i animasjonsform, med manus av «Snøsøster»-favoritten Maja Lunde, til en skildring av forholdet mellom Havnaa-brødrene Erling og Magne – og den Venezia-klare «Kjærlighet».

– Erfaringsmessig er det filmene med de største budsjettene som trekker de største publikumsmassene på kino, så vi har tro på at filmer som «Quslings siste dager», «Team Havnaa», «Nr 24» og animasjonsfilmene «Kvitebjørn» og «Askepote» kommer til å få mange på kino denne høsten, sier NFI-direktøren.

Dobbelt opp

Tobias Santelmann blir å se i to av høstens filmer: Som Erling Havnå i «Team Havnaa» og som kjærestemateriale i «Tre menn til Vilma». Også filmregissør Dag Johan Haugerud har en travel høst:

Han har filmene «Drømmer» og «Kjærlighet» på høstmenyen, etter at første film ut i trilogien – «Sex» – var å se blant vårens filmer.

– Vi ser fram til at det norske kinopublikummet endelig skal få sett alle de norske filmene som har eller skal bli vist på de store internasjonale festivalene, sier Mo – og viser til filmer som «Armand» (Cannes), «Elskling» (Karlovy Vary), «Kjærlighet» (Venezia) samt «Biru Unjárga» og «Quislings siste dager», som begge skal vises i Toronto.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS