Notiser

Stephen King er obligatorisk på en skrekkliste.

Boktips til påsken

Liker du grøss og snikende uhygge bedre enn politikrim? Her er noen tips.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg påske, og med det nok en sesong av det særnorske fenomenet påskekrim. I år er det til og med duket for et aldri så lite jubileum.

Men noen liker grøss bedre enn politikrim (også i påsken). Nedenfor følger derfor noen tips.

LES OGSÅ: Var det Nils Lie og Nordahl Griegs roman som startet påskekrim-tradisjonen i Norge?

«Den lille fremmede» av Sarah Waters

Spøkelser hører til i store, britiske herskapshus – og det er til et slikt miljø Sarah Water tar oss med. I «Den lille fremmede» står overklassen foran store utfordringer som handler om å ivareta enorme bygningsmasser. Samtidig er andre verdenskrig akkurat over, og ekkoet etter krig og elendighet når fram til Ayres-familien – som må kjempe mot noe mer skremmende enn tapte privilegier.

«Sort messe» av John Dickson Carr

Denne romanen blander grøss inn i krim-sjangeren. Handlingen foregår i USA, i New England-området, der velstående amerikanere lever sine liv. Samtidig er det handlingstråder som går tilbake til et mørkt Frankrike på 1600-tallet – med svartekunst og heksebål.

«Lunar Park» av Bret Easton Ellis

Hovedpersonens narkotikabruk er ute av kontroll – og ekteskapet skranter. I tillegg har han uoppgjorte saker med faren sin, som har gått bort. I romanen henter forfatteren inn elementer fra eget liv, og egne bøker – samt fra spøkelsesfortellingene.

«Håndtering av udøde» av John Ajvide Lindqvist

Dette er en klassisk skrekkroman fra den svenske forfatteren, men her lyser også kjærligheten sterkere enn alt. Vi skal til Stockholm en varm augustdag, og folk sliter med unaturlig hodeverk. Det er bare starten på alt det mystiske som skal skje.

«De dødes tjern» av André Bjerke

En gruppe ungdommer reiser til en hytte for å finne årsaken til at en god venn begikk selvmord. I løpet av noen dystre døgn utsettes de for en rekke skumle opplevelser, og vi spør oss om det hele er drøm eller virkelighet. Så kommer psykoanalytikeren Kai Bugge med sine forklaringer.

«Salem's lot» av Stephen King

Ingen skrekkliste er komplett uten Stephen King, og her lar han oss følge en forfatter til småbyen Jerusalem's Lot, for å forske på et gammelt herskapshus, som har vært gjenstand for rykter. Her handler det også om hovedpersonens indre demoner.

«The Turn of the Screw» av Henry James

Henry James' mesterlige skrekkfortelling har blitt omtalt som den aller mest vellykkede spøkelseshistorien – noensinne. Her hjemme har vi hatt noen oversettelser, og Samlaget slapp en samling av James' gotiske grøss under tittelen «Spøkelseshistorier» i 2000. Her er også «Skruen strammar seg» inkludert – og vi får klassiske elementer som mystiske barn, skyggefullt viktoriansk hus – og en guvernante som må ordne opp.

«Mørke grener» av Nikolaj Frobenius

Forfatterens kritikerroste grøsser lar oss bli kjent med Jo, som prøver å finne ut hva som skjedde med barndomskameraten. Men ikke alle liker at han graver i fortiden. En urovekkende mms fra en anonym avsender setter tonen, og snart blir det klart at noen følger med på alt Jo gjør.

«Tom – den andre viljen» av Runar K. Dahle

Her møter vi sjuåringen Christine, som det begynner å skje merkelig ting rundt. Det at hun nekter å snakke, er nå én ting. Men når fantasivennen hun kaller Tom får mer og mer makt over både Christine og familien, er gode råd dyre.

«The Hunting of Hill House» av Shirley Jackson

Shirley Jacksons mest kjente bok er blitt beskrevet som den perfekte «hjemsøkt hus»-romanen. Vi følger et knippe søkende sjeler til et hus som snart skal vise seg å ha uante krefter. Boken er filmatisert flere ganger, og for tiden finner du den også som TV-serie – på Netflix.

Powered by Labrador CMS