Teater og scene

Illustrasjonsbilde.

Dramatisk fall i skuespillerlønna

De aller fleste opplevde en lønnsvekst i fjor. For skuespillere var situasjonen en annen. Deres lønn falt med 7,1 prosent.

Publisert Sist oppdatert

De aller fleste arbeidstaker opplevde en lønnsøkning i 2022 sammenlignet med året før. For skuespillerne var situasjonen en annen. De var blant dem som gikk ned i lønn i fjor:

Den gjennomsnittlige månedslønna for en skuespiller falt i med 3540 kroner, som tilsier 7,1 prosent nedgang, ifølge Statistisk sentralbyrå.

­Det skriver Klassekampen i dag.

Mer fragmentert

Samtiden har tidligere snakket med Knut Alfsen, leder i Norsk Skuespillerforbund, om hvordan skuespilleryrket har endret seg de siste årene.

En tendens i arbeidsmarkedet for skuespillere er at det blir mer og mer fragmentert. Skuespillere blir ofte engasjert i kortere perioder.

Knut Alfsen er leder av Norsk Skuespillerforbund. Foto Pressebilde

Dette var en tendens som startet lenge før pandemien, men som ble forsterket under nedstengingen.

– Ansettelsesperioden for skuespillere blir kortere og kortere, og i noen tilfeller blir gjelder det til og med kun enkeltdager hos teatrene, forteller han, slik det har vært i filmbransjen lenge.

Årsaken til at lønna har falt, er altså ikke fordi skuespillere har gått ned i lønn. Det skyldes en strukturell utvikling i produksjonsmønsteret.

– Skuespillere står større deler av året uten oppdrag enn tidligere, utdyper han overfor Klassekampen.

Et sammensatt bilde

At medievirkeligheten har endret seg, så vel som publikums vaner, har også betydning for skuespillere.

– Publikums måte å konsumere skuespillerkunst har flyttet seg fra teatersalen og kinosalen til flatskjermen hjemme, har Alfsen tidligere uttalt overfor Samtiden.

– Dette har økonomiske konsekvenser for skuespillere, for skuespillere tjener penger på en helt annen måte når de står på scenen og blir sett i kinosalen enn når de kun er med i noe som blir strømmet hjemme, forteller han.

Han forklarer at det er mye lettere å finne ut hva som er et rimelig vederlag i kinosalen enn på flatskjermen hjemme. Når filmer blir sett hjemme, har man ikke den samme kontrollen over hvor mange som ser det, eller hvor mye filmen genererer av inntekter for produsent og strømmedistributøren, sier han.

Noe annet å være skuespiller i dag

Det er ellers en tendens nå at skuespillere gjør mye annet i tillegg til det som er den tradisjonelle forståelsen av hva en skuespiller gjør.

Skuespillere jobber i stadig flere ikke-kunstneriske sammenhenger, forteller Alfsen. De setter oftere opp egne forestillinger, der de i tillegg til å spille, ofte også må produsere, finne finansiering, rapportere, markedsføre, osv.

Dette var en tendens som ble noe forsterket under pandemien, men som startet før det.

– Det er ikke nødvendigvis noe negativt, men det er vanskelig å tjene penger på det.

Powered by Labrador CMS