Kjersti Mo (t.h.) i den norske Oscar-komiteen gratulerer Margreth Olin etter at hennes film ble den norske Oscar-kandidaten. Foto: Emilie Holtet / NTB

Kjersti Mo (t.h.) i den norske Oscar-komiteen gratulerer Margreth Olin etter at hennes film ble den norske Oscar-kandidaten.

Foto

Emilie Holtet / NTB

«Fedrelandet» er Norges Oscar-kandidat

Publisert: 22. september 2023 kl 14.49
Oppdatert: 22. september 2023 kl 14.49

Margreth Olins film ble valgt ut av den norske Oscar-komiteen fremfor filmene «Ellos eatnu – La elva leve» og «A happy day». Det kunngjorde Norsk filminstitutt fredag ettermiddag.

Dette er første gang en dokumentar blir valgt som Norges kandidat og andre gang en film av Olin er den norske kandidaten. Sist gang hun representerte Norge, var med «Engelen» fra 2010.

– Det betyr enormt mye, sa Olin etter å ha mottatt beskjeden.

Om Olins far

Filmen hadde verdenspremiere på CPH: Dox, vant pris på filmfestivalen i Krakow og har deltatt på filmfestivalene i Haugesund og Toronto.

Den skal vises på flere festivaler i USA og Nordisk Panorama i Malmö.

«Fedrelandet» er regissert av nevnte Margreth Olin. Filmen er en dokumentar der Olins egen far, Jørgen Mykløen, figurerer som hovedrolle mens han tar med seerne på en omvisning i Oldedalen i Nordfjord.

– Temaer som berører oss alle

I sin begrunnelse skriver den norske Oscar-komiteen at «Fedrelandet» tar opp temaer som berører oss alle, som mennesker på jorden.

– Med sine fantastiske bilder av naturen som tar pusten fra deg, den er så sterk og sårbar på samme tid. Tett på livet i Oldedalen gjennom flere ledd henvender filmen seg likevel til et stort publikum, på tvers av generasjoner og landegrenser, skriver komiteen.

Kan bli nominert i to kategorier

Olin sier videre at de nå vil fortsette å promotere filmen og takker salgsagenten for jobben som har blitt gjort.

Nå håper hun på at filmen kan bli nominert i to kategorier.

– Vi kjører nå Oscar-løp i to kategorier, beste internasjonale film og beste lange dokumentar. Vi skal gjøre vårt aller beste for å bli nominert, sier Olin.

Lang vei

Alle internasjonale Oscar-bidrag skal vurderes av en internasjonal komité som etter hvert skal lage en kortliste på 15 filmer. Listen vil etter hvert kuttes ned til fem offisielle nominasjoner.

Bare seks ganger før har norske filmer blitt nominert i kategorien. Sist var da Joachim Triers «Verdens verste menneske» ble nominert i 2022.

Den prestisjetunge utdelingen foregår i Los Angeles i USA 13. mars neste år.