Halvard Hølleland og Kristine Rui Slettebakken er to av fire forfattere som i år mottar bokhandelens forfatterstipender 2023.

Foto

Gyldendal

Fire forfattere mottar bokhandelens forfatterstipender 2023

Publisert: 22. mai 2023 kl 10.17
Oppdatert: 22. mai 2023 kl 10.17

­De fire forfatterne som mottar stipender er Halvard Hølleland, Kristine Rui Slettebakken, Hilde Rød-Larsen og Arne Henning Årskaug.

Talent for dramaturgi og spenningsoppbygging

Hølleland får sammen med Årskaug et av to stipend på 60.000 kroner. Han er i dag statssekretær ved Statsministerens kontor, og debuterte i 2020 med romanen Faste rammer. I 2022 ga han ut sin andre roman, Veien videre. Om denne skriver juryen:

«Med denne hovedpersonen har Halvard Hølleland lykkes i å skape en troverdig og sammensatt forteller. Forfatteren skriver en ren og til tider elegant prosa. Samtidig fremviser han et åpenbart talent for dramaturgi og spenningsoppbygging som gjør romanen vanskelig å legge fra seg.»

– Jeg er veldig glad og takknemlig for å få stipendet. Dermed får jeg mulighet til å sette av tid og rom til å gjøre noe av det jeg liker aller best, sier Hølleland.

– Forhåpentligvis kan det å skrive i en sammenhengende periode, og ikke bare på kvelder og i helger, også føre frem til et manus og kanskje helt til en ny bok.

Skildrer troverdig fra en 11-12-årings perspektiv

Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend går i år til Kristine Rui Slettebakken. Slettebakken er forfatteren bak trilogien om Jo og Frida, og debuterte i 2020 med boka Jo har skjedd. Slettebakken har tidligere mottatt Kulturdepartementets Litteraturpris, og vært nominert til både Trollkrittet, Brageprisen og ARKs barnebokpris.

– Å få bokhandelens stipend er en skikkelig fin anerkjennelse. Det betyr mye at noen følger med på det jeg jobber med og har troa på forfatterskapet mitt, sier Slettebakken om tildelingen.

I juryens begrunnelse står det blant annet: «Bøkene sprudler av energi, har et godt språk og skildrer troverdig fra en 11-12-årings perspektiv. Kristine Rui Slettebakken er en forfatterstemme det er verdt å følge med på framover, for hun skriver med et overskudd det er få forunt.»

Barne- og ungdomsbokstipendet ble delt ut første gang i 2001. I år har stipendet blitt økt fra 40.000 til 60.000 kroner.

Vil gi forfattere rom til å skrive

– Dette er stemmer vi gleder oss til å høre mer fra fremover! Vi vet at det kan ta lang tid å skrive god litteratur, og mange år å bygge opp et forfatterskap. Derfor er det en glede å kunne være med på å gi forfattere i etableringsfasen et litt større rom til å skrive», sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.

Hvert år deler Bokhandlerforeningen ut 455.000 kroner fordelt på seks stipender. Fra det første stipendet ble delt ut i 1997 og frem til i dag, har Bokhandlerforeningen på vegne av norske bokhandler gitt ut over syv millioner kroner, fordelt på mer enn 100 forfatterstipend. Stipendmidlene dekkes av Bokhandlerforeningens medlemmer, mens det er de ulike forfatterforeningenes litterære råd som innstiller mottakerne av stipendene.

Blant de tidligere mottakerne av bokhandlerforeningens forfatterstipender finner vi blant andre Victoria Kielland, Nina Lykke, Matias Faldbakken, Ingeborg Arvola og Lisa Aisato.