Notiser

Máret Ánne Saras nye storverk «Rávnnjit» (strøm) pryder kommunehusveggen i Kautokeino. Her er hun med Dine Fenger Lynge, Elle Bals, Nils Runar Hætta og Karin Hætta fra kunstnerkollektivet Dáiddadállu, og Kautokeino-ordfører Hans Isak Olsen.

– Håper særlig politikere og ministere påminnes om hvordan deres handlinger påvirker livet her

Det samiske kunstnerkollektivet Dáiddadállu feirer 10 år i 2024, og er allerede i gang med markeringen – med kunst som minner om en tilsynelatende evig kamp.

Publisert Sist oppdatert

­Allerede oppe på veggen av kommunehuset i Kautokeino er et nytt monumentalverk signert den internasjonalt anerkjente kunstneren Máret Ánne Sara. Hennes forrige storverk, reinskallene med kulehull, er det første som møter publikum i det storslagne Nasjonalmuseet i Oslo.

Nå er det på en rødmalt vegg i nord at reinhorn flommer nedover i en stri strøm – sammen med isolatorer. Det går foreløpig under tittelen «Rávnnjit», som betyr strøm, og er formet som et kartutsnitt av den oppdemmede Alta-Kautokeino-elva. Der sto kampen som førte til den første seieren for samiske rettigheter.

– Alle besøkende skal heretter få en påminnelse om vår historie og det som virker som en evig kamp for å verne om natur, næring, kultur og våre tradisjonelle liv, sier Máret Ánne Sara – og sikter til at det brygger opp til en ny kamp:

Mot storskala kraftproduksjon i nord etter at regjeringen sa ja til elektrifisering av Melkøya.

– Forstå historien

Når hun låner ut «Rávnnjit», gjør hun det med glede – men ikke med lukkede øyne. Máret Ánne Sara er klar over at hjembygda hennes tiltrekker seg oppmerksomhet, og mener alle som besøker området bør vite hvilke kamper de samiske innbyggerne har måttet kjempe «for å beholde våre områder, næringer, kultur og tradisjonelle liv».

– Vi er nødt til å forstå historien, om vi skal løse dagens utfordringer. Fra nå av håper jeg at alle som besøker oss, særlig politikere og ministere, blir påminnet hvor de er og hvordan deres handlinger påvirker livet her, sier Sara, som selv har kjempet mot både gruvedrift, kraftlinjer og tvangsslakting av rein.

Verket er del av det som sies å være en rekke store og mangfoldige kunstproduksjoner som det samiske kunstnernettverket Dáiddadállu skal feire 10-årsjubileet med. En del av jubileumsprosjektet er kunst i offentlig rom, og utenom Sara jobber også to andre kunstnere med offentlige verk til Kautokeino kommune.

Samisk reisemål

Våren 2024 byr Dáiddadállu videre på kunstutstilling og en jubileumsproduksjon, som får premiere på Påskefestivalen i Kautokeino før verkene reiser videre til Samisk Senter for Samtidskunst, Riddu Riđđu-festivalen Festivalen og Nuuk Nordisk Kulturfestival.

– Dáiddadállu har siden oppstart vært en attraktiv arena som tiltrekker seg mye gjester både nasjonalt og internasjonalt. At vi endelig kan vise til våre kunstneres arbeid i offentlig rom lokalt, vil gjenspeile det vi presenterer ute i verdenen om aktive profesjonelle kunstnere og et yrende kunstnersamfunn. Jeg tror ikke at vi er klar over hvor store kunstnere vi faktisk huser i den lille bygda vår, og hva det betyr at de smykker opp hjemstedet med sine kunstverk, sier Dáiddadállus daglige leder, Dine Fenger Lynge.

Mange krefter lokal samarbeider nå om å gjøre Kautokeino til «det ledende samiske reisemålet», et sted for sterke møter med mennesker, natur og kultur, heter det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS