Norske Kristin Roskifte fotografert da hun fikk Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris av daværende statsminister i Sverige, Stefan Löfven.

Foto

Henrik Montgomery / TT

Jubileum for barne- og ungdomslitteraturpris

Publisert: 7. juni 2023 kl 13.32
Oppdatert: 7. juni 2023 kl 13.32

Barne- og ungdomslitteraturprisen går til et skjønnlitterært verk for barn og unge, som er skrevet på et av de nordiske språkene.

Norske Kristin Roskifte, som vant prisen i 2019 for sin bok Alle sammen teller, sier at boka fikk mange flere lesere – takket være barne- og ungdomslitteraturprisen.

Blant de norske prisvinnerne finner vi også Nora Dåsnes, som fikk prisen i 2022 for sin grafiske roman, Ubesvart anrop. Hun omtaler det å få hederen som en av de største opplevelsene i hennes liv.

Mange av verkene som har blitt nominert i løpet av årene, er nære samarbeid mellom forfattere og illustratører. Det gjelder eksempelvis vinnerboka i 2020, Vi är lajon – signert den svenske forfatteren Jens Mattsson, og den finske illustratøren Jenny Lucander.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, som har blitt delt ut siden 2013, er en av Nordisk råds fem priser. Bedømmingskomiteen nominerer hver vår 12-14 verk, og vinneren offentliggjøres under prisseremonien i forbindelse med Nordisk råds sesjon hver høst.