Notiser
Kinoklar dokumentarfilm: Kristenfundamentalister priser Israels krigføring
De drømmer om dommedag og får stadig mer makt. Millioner av amerikanere hisser til religionskrig for Israel, ifølge norsk kinodokumentar.
Kinoklare «Praying for Armageddon» går rett inn i blodbadet som utspiller seg i Gaza. Helaftensdokumentaren skildrer ytterliggående evangeliske kristne i USA, og hvilken innflytelse disse nyter i Washington.
– De tolker bibelen bokstavelig og ser det som sitt ansvar at Armageddon-profetien oppfylles, sier regissør Tonje Hessen Schei, med referanse til endetidsforestillingene i Johannes’ åpenbaring.
– Israel spiller en nøkkelrolle, for det er der de mener dommedag vil skje, fortsetter hun overfor NTB.
– De mener de må framskynde verdens undergang. Da vil Jesus komme tilbake, og de vil få evig liv.
B.i.b.l.e.
Strategisk i miljøet er Texas-pastoren John Hagee. Han leder «megakirken» Christians United for Israel (CUFI), som teller over 10 millioner medlemmer. Dette er mannen som definerer «bible» som akronym for «basic information before leaving Earth» – «basalinfo før du forlater Jorden».
– Idet vi startet produksjonen i 2015, anså vi Hagee som for ekstrem til å være en viktig politisk spiller, forteller Schei (52).
Det endret seg med Trump-inntoget året etter.
– Vi så hvor instrumentell Hagee ble for valget. Så, i 2018, medvirket han sentralt da Trump åpnet den kontroversielle ambassaden i Jerusalem. Da gikk det kaldt nedover ryggen på meg, for jeg skjønte vi sto overfor noe mye større. Det religiøse høyre får stadig mer makt.
Alle «spillerne»
I én sekvens i filmen meddeler Hagee følgende fra prekestolen:
– Aldri før i historien har alle spillerne vært på banen: Iran, Russland, Kina, Europa, Amerika. Alt er absolutt perfekt. Det avgjørende slaget om globalt herredømme vil bli alle krigers mor – Armageddon.
Schei legger til at CUFI er den største fundamentalistiske organisasjonen som støtter Israel, med egen TV-kanal som når ut til enda flere millioner mennesker.
Festivaltemperatur
Schei og medregissør Michael Rowley har tatt utgangspunkt i en norsk sakprosabok – Dag Hoels «Armageddon Hallelujah!» (2014). Ambisjonen er å krysse grenser, ikke minst Atlanteren, med dokumentaren. Nylig vanket det lokalpremiere under Hamptons-festivalen på Long Island, der det konservativ-jødiske islettet er sterkt.
– Det ble heftige diskusjoner etter filmen. Sammen med moderator greide vi heldigvis å dempe gemyttene. Det er jo ekstremt viktig å opprettholde dialog, sier Schei.
Krevende budskap
Selv om filmen er brennaktuell, er budskapet krevende å fronte, erkjenner hun.
– Samtidig er det like viktig å forstå bakenforliggende årsaker til Israel-støtten. Det har vært skremmende å se hvordan krigsmaskineriet fyres opp – i media, av Biden-regjeringen – og hvor raskt mange vestlige land stiller seg bak.
Schei understreker at hun ikke en Midtøsten-ekspert, men at hun har fulgt opptrappingen til den tilspissede situasjonen vi ser i Israel og Gaza nå.
– Det er en hjerteskjærende humanitær katastrofe vi ikke vet konsekvensene av ennå. Mitt håp er at alles menneskerettigheter ivaretas – og at verdenssamfunnet beholder roen og ikke eskalerer konflikten, sier Schei.