Forfatteren Kjersti Anfinnsen, også kjent som DJ Saunasatan, er utnevnt til Årets kven 2022.

Foto

Marius Fiskum

Kjersti Anfinnsen priset som Årets kven

Publisert: 17. mars 2023 kl 07.17
Oppdatert: 17. mars 2023 kl 07.17

Derimot for sitt engasjement for kvensk synlighet gjennom å delta i samfunnsdebatten – og at hun trår til som DJ. Anfinnsen har et alter ego som DJ Saunasatan. Da deler hun kvensk og tornedalsk folkemusikk og annen musikk fra Nordkalotten med nye målgrupper.

– DJ Saunasatan formidler den kvenske kulturen på en annen måte enn vi har sett tidligere, og vi er store tilhengere av dette friske kvenske pustet på kulturfeltet og spesielt på dansegulvet. Med slagordet «Ei saa peitää!» gir DJ Saunasatan samfunnet ikke annet valg enn å se og høre det kvenske folket og den kvenske musikken, heter det i juryens begrunnelse. 

Men juryen trekker også frem Anfinnsens leserinnlegg til Nordnorsk debatt før jul. Der tok den prisbelønte forfatteren til orde for at Tines melkekartonger i Troms og Finnmark også burde ha kvensk tekst i tillegg til norsk og nordsamisk, og pekte på betydningen for kvenene av å være synlige.

– Leserinnlegget hennes ble dessverre besvart med en rekke harselerende og hatske kommentarer i sosiale medier, noe Anfinnsen var forberedt på. Vi berømmer Anfinnsen for at hun likevel valgte å uttale seg offentlig om «melkekartongsaken», og ønsker å gi henne en velfortjent oppmerksomhet, avrunder juryen.

– Takk for nominasjon og pris, og tusen takk til det fantastiske kvenske miljøet. Kiitos paljon! er Kjersti Anfinnsens kommentar via forlaget Kolon. Til NTB har hun tidligere uttalt:

– Det kjennes riktig å integrere den kvenske delen i min identitet, å ta tilbake og bli bevisst på kulturen og språket til besteforeldrene mine som ble borte under fornorskningstiden – og i dag nærmest er usynlig. 

Årets kven deles ut av Ruijan kvääniliitto, Norske kveners forbund, og Ruijan kaiku, den kvenske avisen.

­