Lilly Winger Schmidt og Adrian Øverjordet Vestnes spiller hovedrollene i den kinoklare familiefilmen «Lars er LOL». Foto: Nordisk Film / Handout

Lilly Winger Schmidt og Adrian Øverjordet Vestnes spiller hovedrollene i den kinoklare familiefilmen «Lars er LOL».

Foto

Nordisk Film / Handout

«Lars er LOL»-regissøren: – Alt jeg hadde skammet meg over, ble plutselig en styrke

Publisert: 27. september 2023 kl 09.18
Oppdatert: 27. september 2023 kl 09.18

Sju år er gått siden Iben Akerlie publiserte kritikerroste «Lars er LOL». Like lenge har Eirik Sæter Stordahl jobbet for å lage film av sin gamle gymnasvenninnes barnebok.

Ifølge regidebutanten er tidspunktet perfekt når den inntar kinolerretet fredag.

– Etter korona har antallet barn som opplever mobbing på skolen, økt kraftig, sier Stordahl (35) til NTB.

Han viser til rapporter som Utdanningsdirektoratets Elevundersøkelsen – og til at hverdagen blir stadig mer digital.

– Hvis du kaller en jente «stygg» i skolegården, får du vondt inni deg når du ser hvor lei seg hun blir, illustrerer Stordahl.

– Hvis du gjør det fra dataen eller mobilen, får du ikke den samme direkte responsen. Det er mye lettere å være slem når du gjemmer deg bak en skjerm. Og som en som har opplevd mobbing som barn, vet jeg hvor ødeleggende den er. Mobbing setter evige spor.

Annerledeshet

Tittelfiguren i «Lars er LOL» har Downs syndrom. Når han skifter skole, får han en ny bestevenn i Amanda. Vennskapet blir imidlertid satt på prøve idet «klassekamerater» oppretter en blogg for å drive gjøn med Lars. Amanda lar seg presse til å dele private videobilder av ham fordi hun er redd for å bli latterliggjort selv.

– Kjernen handler om annerledeshet, sier Stordahl, som er filmutdannet og bosatt i Danmark.

– Mens Amanda vil passe inn og er redd for å skille seg ut, er Lars annerledes på en måte som ikke lar seg skjule. Gjennom møtet med ham skjønner hun etter hvert hvor fint det er å vise annerledesheten sin.

Forfatter Akerlie har vært tungt involvert i manusarbeidet. Stordahl mener duoen så et lys med det fjerde utkastet.

– Det tematiske prismet ble: «Hvis du ikke tør å vise verden hvem du er, kommer du til å såre både deg selv og alle du er glad i,» oppsummerer han.

– Det er det Amandas karakterreise går ut på. Og det er vennskapet med Lars som muliggjør den reisen.

Full sirkel

Opptakene fant sted på Oslo-skolen hvor Stordahl trådde sine barnesko på 90-tallet. Det skal ikke ha vært enkelt da heller.

– Alle gutta spilte fotball. Det gjorde ikke jeg. Jeg satt hjemme og skrev fantasyromaner eller lekte med tresverd i skogen, røper Stordahl sorgmuntert.

– Legg til at jeg var litt smålubben, og mer skulle ikke til før jeg fikk kommentarer. Men ingen av de som mobbet meg, var onde – de var bare barn, presiserer han.

– Og det er noe av det jeg liker med historien til Iben: Amanda er ikke et dårlig menneske. Hun gjør en dårlig ting – som hun heldigvis får anledning til å rette opp.

I Amanda-rollen finner vi Lilly Winger Schmidt, mens Adrian Øverjordet Vestnes spiller Lars. Stordahl berømmer castingansvarlig Celine Engebrigtsen for innsatsen med å introdusere begge.

– I Adrians årskull er det 40 norske gutter med Downs syndrom. Det at Adrian finnes, er én av de tusen tingene vi har hatt hell med i prosjektet. Det har vært helt fantastisk å se hvordan han har vokst med oppgaven. Han er ekte skuespiller nå.

Skam og styrke

– «Serr», «seff», «chill»: Hvordan klarer to 35-åringer å holde seg à jour med kidsa språklig?

– Vi har med verdens beste konsulenter: Barna selv. Ved å bruke dem som filter håper vi at vi har klart å lage noe som føles nært og troverdig. Og ved å rekruttere fra store deler av Østlandet håper vi at vi reflekterer mer enn én sosiolekt.

– Hva ble veien ut av mobbingen for deg?

– Det var nettopp det at jeg skrev fantasyromaner da jeg var 11. For snart var det en annen i klassen som syntes sånt var gøy – og så lånte vi pappas kamera og begynte å filme også.

Stordahl skinner opp over formiddagskaffen.

– Den første kortfilmen min laget jeg da jeg var like gammel som barna her, på den samme skolen, rapporterer han overfor NTB.

– Film ble min redning – min «Lars», om du vil. Alt jeg hadde skammet meg over, ble plutselig en styrke.