Notiser

Foto: Frode Larsen / Nasjonalmuseet.

Nationaltheatret: Ustøe teaterplaner

Leirgrunn, en bekk og stor avstand ned til fast fjell, kan bremse regjeringens planer om et underjordisk teater på Tullinløkka i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

­«Tanken er å bygge litt under og litt over bakkeplan. Man kan gjøre det litt lekkert», sa kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) til Aftenposten i mai.

En ny Nationaltheater-scene i tilknytning til det gamle Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo ble presentert som en mulig løsning på Nationaltheatrets plassproblemer.

Forslaget går ut på å bygge 10-20 meter under bakken, slik at folk fortsatt skal kunne bevege seg på plassen på Tullinløkka.

Men dette blir både dyrt og usikkert, ifølge byplanlegger og arkitekt Anders Hartmann i Asplan Viak. Han sier til Klassekampen at det er gode grunner til at Tullinløkka er en åpen plass.

– Parker og åpne plasser er der ofte fordi man ikke har klart å bygge der tidligere.

Grunnen på Tullinløkka består først og fremst av leire, og det er få steder i Oslo hvor det like dypt ned til fast fjell. I tillegg rant Bislettbekken, et av Oslos største vassdrag, over Tullinløkka før den ble lagt i rør på 1800-tallet.

– Med klimaendringene får vi stadig mer styrtregn, og man må sørge for at vannet kan renne trygt på overflata. I dag renner det over Tullinløkka, sier Hartmann og forteller at en bygning under bakken må sikres mot store vannmengder som ellers kan fylle den.

Hartmann understreker at dette er noe man fint klarer å løse, men at det må løses med penger.

I tillegg er det fredede bygg som Universitetets aula, det gamle Nasjonalgalleriet og Historisk museum på Tullinløkka.

Tullinløkka ligger i et område av byen der det antakeligvis finnes alunskifer – en radioaktiv bergart som må behandles som spesialavfall om den skal graves opp. Også dét koster, ifølge arkitekten.

Powered by Labrador CMS