Notiser

Leder i Norsk bibliotekforening, Vidar Lund. Foto: Norsk Bibliotekforening.

Norsk Bibliotekforening skuffet over ny boklov

Den nye bokloven sikrer lik tilgang til bøker i hele landet, mener kulturministeren. Norsk Bibliotekforening er derimot skuffet over lovforslaget.

Publisert Sist oppdatert

– Forslaget til boklov er utrolig skuffende for bibliotekene og bibliotekbrukerne, sier Vidar Lund, leder i Norsk Bibliotekforening, etter at den nye bokloven ble lagt fram fredag.

Loven sikrer fastprissystemet og tar opp i seg de store endringene i teknologi og lesevaner som har preget litteraturbransjen de senere årene, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Sikrer lik tilgang på bøker

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier den nye bokloven sikrer lik tilgang til bøker i hele landet.

– Loven sikrer riktig fordeling og regulerer forholdet mellom forfatter, oversetter, forlag og bokhandel på en god måte. Bokloven er på mange måter litteraturbransjens svar på en tariffavtale, og det er derfor både god kulturpolitikk og god arbeidslivspolitikk i det som legges fram i dag, sier Trettebergstuen (Ap).

Norsk Bibliotekforening er derimot kritiske, blant annet til at Kulturdepartementet har fjernet kravet om leveringsplikt av digitale lydbøker til bibliotekene. De krever at bibliotekene må få kjøpe lydbøker og e-bøker til samme prinsipp som fysiske bøker, det vil si at man får kjøpe en digital bok som blir lånt ut til en låner av gangen så lenge biblioteket ønsker å ha boken i samlingen.

– Opphaverne får allerede kompensasjon for at bibliotekene låner ut bøkene gjennom bibliotekvederlaget. Dette ble gjort om til en teknologinøytral ordning i siste forhandling. Det er bare rimelig at bibliotekene sine innkjøp også blir behandlet teknologinøytralt, sier Lund.

Forutsigbar økonomi

Ifølge regjeringen er kjernen i bokloven fastpris for hvert publiseringsformat av nye bøker, for eksempel den innbundne boka, pocketboka, e-boka og lydboka. Fastprisen settes av forlagene og vil gjelde i 12 måneder fra første gang formatet av boka utgis.

– Fastpris bidrar til en tryggere og mer forutsigbar forfatterøkonomi. Plikten til å skaffe bøker til forbrukeren vil også være med på å bidra til at forfattere når ut til lesere over hele landet, sier Trettebergstuen.

Høyre: – Dyrere bøker

Høyre mener derimot at det nye forslaget til boklov viser at det er bokbransjen og ikke leseren som er i regjeringens fokus.

– Forslaget vil bidra til at bøker blir dyrere, mindre konkurranse og innovasjon, og vi risikerer at utenlandske bøker raskt blir mer attraktive enn norske. Nå blir det en spennende behandling i Stortinget de neste måneden. Høyre skal bidra konstruktivt, sier Tage Pettersen, kulturpolitisk talsperson i Høyre.

Powered by Labrador CMS