Notiser

Fra innspillingen av «Julekveld i skogen» i rocka versjon med Petter Baarli og Egil Stemkens, henholdsvis fra Backstreet Girls og Hellbillies, foran mikrofonen – mens Jonas Amazonas heier fra sidelinjen.

Nyinnspilling av «forbudt» julesang – med Andrej Nebb og musikere fra bl.a. Backstreet Girls og Hellbillies

Postpunkeren Andrej Nebb fra De Press trår til med et amerikagebrokkent «Morrr og farr» når «Julekveld i skogen» kommer i ny tapning.

Publisert Sist oppdatert

­Julesangen om armod og såre julehulk i den lille rødmalte stua, der den bortkomne sønnen fra USA kommer på uventet besøk i «pels, Amerika-koffert og sigar» og flust med tiltrengte gaver, er rocket kraftig opp.

For en hærskare av profilerte punk- og rockemusikere trår til på nye, raske «Julekveld i skogen», som slippes fredag som syvtommer på vinyl.

– Familiens svarte får

Blant musikerne som utgjør bandet Sosissene er Egil Stemkens (Hellbillies), Petter Baarli (Backstreet Girls), Knut Oscar Nymoen (Oslo Ess), Petter Pogo (Valentourettes) – med blant andre punklegendariske Andrej Nebb fra De Press på vokal.

Nebb ble revet med – og hevder han kjente seg igjen i tekstlinjer som «det var eldste sønn i huset og familiens svarte får, han som ingen hadde hørt ifra på fir'ogtyve år».

– Min person i låten er som sønnen som kommer tilbake – slik jeg kom tilbake til Polen til min familie etter mange år. Det passet for meg. Jeg var det svarte fåret som rømte fra Polen og forlot familien. Jeg kom tilbake og spilte rik mann som kom fra Vesten, men jeg var fattig uansett.

For velstående ble ikke Andrej Nebb av å være punker i Norge, men han skrev seg inn i norsk musikkhistorie en gang for alle.

Banket på Erik Byes dør

Han kom hit som 17 år gammel flyktning fra kommunistiske Polen. Andrej Nebb mener han hørte «Julekveld i skogen» da han året etter, i 1971, gikk på folkehøyskole og bodde på internat.

Da han bodde i kollektiv på Hvalstad satte de norske gutta på Rolf Just Nilsen-låten ved juletider. Andrej Nebb ler på telefonen fra Polen når han forteller at han har stått utenfor en dør og banket overraskende på og ropt «slipp meg inn» før – slik han nå gjør i nyinnspillingen.

– Jeg banket på døren til Erik Bye! Ved midnatt på julaften går vi til messe i Polen, jeg gikk til Erik Bye. Jeg hadde opptrådt i et program hos ham dit jeg var invitert som polsk innvandrer og kjente ham. De ba meg inn og bød på en drink, minnes han en jul fra de tidligere årene i Norge.

Trommisens skyld

Men hvordan i all verden havnet Andrej Nebb på denne nyinnspillingen i det hele tatt? Svaret er at det er hans nye trommeslager i De Press, Jonas Kjærnsrød – også kjent som Jonas Amazonas – som klekket ut hele ideen.

Sammen spilte de inn noe nytt De Press-materiale i sommer, som er i miksen nå. Og da Kjærnsrød innviet Nebb i sin julelåtidé, nappet han på – akkurat som en hærskare andre punkere og rockere.

Som har en viktig ting felles: De er alle bassister, rundt 15 i tallet, som på «Julekveld i skogen» får slippe til på vokal. Innspillingen startet som et personlig prosjekt, forklarer trommeslageren til NTB.

Bassistkrav

– Jeg jobber fulltid som musiker med Backstreet og De Press, og da er det deilig å gjøre noe helt annet. Kravet er at du må være bassist, tenkte jeg. Som trommeslager får man et nært forhold til bassistene, og jeg fant ikke nok trommeslagere som også sang.

Jonas Amazonas har hatt noen hektiske år bak seg, der han har spilt trommer for band som Backstreet Girls, De Press, Norske gutter og Senjahopen. Derfor koblet han av med å lage sin egen versjon av «Når himmelen faller ned» av Anne Grete Preus i fjor, der han spilte alle instrumenter og sang.

Men for 2023-julen ville han utvide konseptet. Nå med den parodiske julelåten fra 1963, skrevet av Otto Nielsen og Astow Ericson og fremført av Rolf Just Nilsen. En krediteringskrangel gjorde at NRK ikke kunne spille den i mange år, sangen var så å si forbudt.

– Det er litt artig når man er gammel punker!

Voksen-ironi

– Da familien min møttes ved juletider sang de alltid «Julekveld i skogen» – alle ni vers. Jeg husker det fra jeg var liten, også at jeg aldri skjønte bæret av hvorfor de sang den – og ikke de sangene jeg hørte på barneskolen. De har nok vært litt småfulle, har jeg innsett da jeg selv ble voksen – og satt der og lo! Man må nok være voksen for å skjønne det.

For en drøy måned siden begynte trommeslageren å ringe rundt til musikerkompisene – og inviterte dem til å bli med. De fikk hvert sitt vers, men fordi så mange flere ville med får noen «bare» kore.

– Det fineste med hele prosessen er at så mange profilerte musikere bare svarte ja på flekken og møtte opp. Jeg tror de synes det har vært gøy. Dette er folk som har spilt siden de var barn, og som aldri har gitt opp, sier Kjærnsrød.

Sosisser på vinyl

Selve bandet Sosissene består av Petter Baarli og Egil Stemkens på gitar, Håkon Oftung (Jordsjø) på orgel, Petter Pogo på pedal steel og Jonas Amazonas sjøl på trommer.

Bassistene som for anledningen sørger for vokal er: Knut Oscar Nymo (Oslo Ess), Adrian Du Monceau (Mt hammed), Laurits Mosseby (Göttemia), Toffer (Rotvelt), Gard Syvertsen (Pappasaft), Andrej Nebb (De Press), Jonas Fløter Kjærnsrød (Loupland), Egil Stemkens (Hellbillies), Gaute Vaag (Backstreet Girls), Hanna Fauske (Lucky Malice), Mats Vegard (Micky Meat), Simen Stensland (De Press), Svein Andrew Røe (WTBB), Petter Pogo (Valentourettes), Tort (Norsk Råkk).

– Jeg hadde tenkt å gjøre det som en narsissistisk greie for meg selv i julen og legge ut på YouTube, men så fikset noen det så det blir gitt ut på syvtommer. Da ble det tidspress for å rekke vinylpressen!

«Julekveld i skogen» slippes 3. desember på punkplateselskapet Fucking North Pole Records i Trondheim, og B-siden blir fjorårets Preus-tolkning «Når himmelen faller ned». Samme dag kommer også en musikkvideo.

Når punkerne feirer jul: – Liker ikke nødvendigvis tradisjonell julemusikk

For tredje gang slipper plateselskapet Fucking North Pole Records, som utgir «Julekveld i skogen»-singelen, også en julepunk-samleplate.

– Mange liker å komme i julestemning, men liker ikke nødvendigvis tradisjonell julemusikk. Så derfor tenker jeg det kan være kult å ha egen julemusikk også for de som til vanlig hører på punk, sier Robert Dyrnes i plateselskapet til NTB om «Enda mere julepønk i Norge».

Albumet byr på Vibeke Saugestad med «Jingle Jangle Christmas» og Cocktail Slippers med «Santa's Coming Home», til TwoMinutes Hate med den talende låttittelen «fuXmas» og Gudbrandsdalen og Omegn Punk Ensemble sin «Oi! Helga Natt». Göttemia byr på sin versjon av «Jeg så pappa kysse nissen», mens Lazy Sodz føler mer for «Drep Julenissen», Undertakers synger «(I Can`t Wait To) Leave This Christmas Behind» og The Chord Buddies vil feire en «Rock`n`Roll X-mas», for å nevne noen.

– Selvsagt er mange av punkbandene i opposisjon og flere har valgt å spille inn julelåter med sin helt egen vri, som kanskje rett og slett kan oppfattes som anti-julelåter. Mens andre ønsker å gjøre punkversjoner av mer tradisjonelle julelåter – eller har laget helt nye og egne julelåter. Det grunnleggende og viktigste er at alle spiller punk og gjør det på sine premisser, fremholder Dyrnes.

Powered by Labrador CMS