Notiser
Rü skal varme opp for Sigrid: – Jeg kan ikke være nøytral
Musikk har vært livet hennes så lenge hun kan huske. Som jentunge prøvde Ruth Victoria Rømyhr, som hun egentlig heter, det meste av aktiviteter. Men «hjemmet sitt» fant hun i musikk og dans.
– Det er der jeg kan uttrykke meg, det er så åpent og stort og uten regler.
For regler og grenser sitter ikke så godt for Rü, som ikke legger skjul på AD/HD-en sin og sier verden føles så strukturert.
– Jeg trenger den hemningsløse følelsen som musikken og dansen gir.
Heller ikke musikalske grenser faller i smak, derfor liker hun ikke å melde seg i én sjanger. Hun har en forkjærlighet for gammel jazz, kaller Erykah Badu for sin ledestjerne, og har funnet sin egen form for R & B – med produsenthjelp fra D'Sound-kjente Kim Ofstad.
– Musikken i dag, det man finner på topplistene, er så strukturert og teknisk at det blir likt og ensformig – uten at det nødvendigvis er bra. Jeg føler at min musikk er et lite opprør!
Sterk start
Hun har gått en lang vei siden hun dukket opp i MGPjr i 2012 og kom på andreplass – kun slått av Marcus & Martinus.
– Jeg står ekstremt mye sterkere i dag. Ikke bare er jeg blitt voksen, jeg skal også vise et helt nytt musikalsk uttrykk. Dette er det jeg er født til: Å stå på scenen. Det og å være i studio er de to tingene jeg elsker mest.
Det siste året har hun fått drive med begge deler. Hun har jobbet i studio med debutalbumet sitt, som følger etter flere singler og en EP, og opptrådt på Camp Øya, åpningsshowet til Oslo Pride, hatt kveldskonsert på Nasjonalmuseet og opptrådt under Skamløsprisen og i åpningsshowet til Wunderkammer 23, en stor, skeiv kunstfestival på DogA.
De – eller hun
For da Rü flyttet til Oslo fra hjemplassen Sveio, ble hun del av det unge skeive og alternative miljøet, der både musikk, dans, second hand-klær og miljøengasjement opptar dem.
– Det er mye som faller på våre hoder. Den gamle generasjonen bare sitter der! Det er en vanskelig balansegang: Mellom det å ikke bli helt knust av alt man skal mene noe om. Mange føler seg alene.
Rü er skeiv og deler tankene sine om hvordan hun tidvis føler seg som «de». Men at hun også kan godta «hun» som pronomen «fordi jeg ikke trenger å forklare meg».
– Jeg blir ikke sur på folk som ikke skjønner betydningen av pronomen. De må forstå at dette er noe de må lære seg; anerkjenne at man har med seg tankegods fra samfunnet rundt som noen ganger må forandres – uten at det er noe man trenger å ta personlig.
Skeive tekster
Dette tar hun med seg inn i musikken hun lager.
– Jeg vil si noe med musikken min, jeg kan ikke være nøytral. Jeg skriver aldri heteronormativt, jeg legger vekt på å skrive skeive tekster.
Rü holder det alltid åpent for at tekstene kan åpne for samtaler. Samtidig tolererer hun ikke det hun kaller halvsannheter.
– Uansett hvor man kommer fra, må man prøve å endre tankevanene sine. Såpass skylder man hverandre!
Hun er klar og direkte – og smiler ofte så tennene glitrer. Men blir like fort alvorlig igjen når hun forteller om hvorfor en bok fra 1943 betyr mye for henne. Så mye at tittelen på debutalbumet er et direkte nikk til den: «La Petite Princesse».
– Som gutten
Moren leste tidlig «Den lille prinsen», Antoine de Saint-Exupérys barnebok – og fabel – for datteren. Den sies å få sine lesere til å forstå hva som er viktig i livene deres.
– Den har blitt med meg videre. Jeg har følt jeg kan sammenligne den med mitt eget liv. Jeg føler meg ofte som den lille gutten, at verden kan være full av så mange vanskelige følelser og folk. «Den lille prinsen» er like relevant i dag, den er så grunnleggende.
– Platetittelen er på en måte min hyllest til meg selv – at jeg har kommet meg gjennom de tøffe tingene jeg har opplevd, og også til andre som har gått gjennom noe.
Fant hverandre på Insta
«La Petite Princesse» er resultatet at samarbeid med Kim Ofstad, kjent fra D'Sound og dessuten en erfaren produsent – som oppdaget Rü på Instagram.
– Jeg hadde ikke lagt ut musikk, men kontoene mine var ganske fargerike. Han reagerte på storyene mine, og jeg var detektiv og fant ut hvem denne karen var. «Jeg må gjøre noe», tenkte jeg.
Dermed la Rü ut Amy Winehouse-coveret hun tok opp da hun satt i sengen hjemme. Det overbeviste ham – og ga henne en invitasjon til innspillingsstudio. Første dagen laget de hennes første låt sammen, hun sier de «har lik smak, like verdier» til tross for aldersspennet.
Åpner for Sigrid
Midt i en singelfokusert tid bestemte Rü seg tidlig for at hun ville gi ut album. Og ikke bare det: På vinyl, en god, gammeldags LP.
– Jeg ville tilbake til de gamle, gode tidene for musikk. Når den bare proppes ut via TikTok og sosiale medier, mister man eierskapet til den.
Debutplaten slippes 20. oktober, etter at det dagen før har vært slippfest for «La Petite Princesse» på Oslo-scenen Baba Bar. Tre dager senere er det konsert på Groruddalen Litteraturfestival. Nøyaktig én måned senere, 23. november, går en drøm i oppfyllelse.
– Jeg skal åpne for Sigrid når hun gjør konsert i Haugesund!
Rü er nemlig blant de 22 Urørt-artistene som skal varme opp for Sigrid på hennes 16 byer store konsertturné neste måned, valgt ut i et samarbeid mellom Urørt-redaksjonen og artisten.
– For en fantastisk dame som gjør dette! Hun har valgt artister som har særpreg, og gir oss en skikkelig mulighet.