Notiser

– Det skal hard hud til for å fortsette å vise ytringsmot når stormløpet setter inn, sa Grete Brochmann under tildelingen av Fritt Ords Pris til Julie Wilhelmsen.

Vant Fritt Ords Pris 2023: – Forskere må fortsette å stille spørsmålene

Hun er blitt anklaget for å løpe Putins ærend. Torsdag ble forsker Julie Wilhelmsen tildelt Fritt Ord-prisen.

Publisert Sist oppdatert

Wilhelmsen får prisen, som er stiftelsens høyeste utmerkelse, for å ha bidratt med nyanserende faglig kunnskap i et opphetet offentlig ordskifte, før og etter Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Hun har gjennom dette vist betydningen av ytringsmot og utøving av akademisk ytringsfrihet i praksis, ifølge en pressemelding fra Fritt Ord.

– Forskere må både kunne ta feil og ikke falle for fristelsen til å legge død alternative analyser fordi situasjonen blir for vanskelig når samfunnet mobiliseres i konflikt. Dette har etter mitt skjønn gått galt både i den norske og den internasjonale diskusjonen om krigen det siste året, sa Julie Wilhelmsen i sin tale under prisutdelingen i Operaen i Oslo.

Åpenhet i analysen

– Dette har vi ikke råd til! Vi er det åpne, kunnskapsbaserte samfunnet. Forskerne må fortsette å stille spørsmålene, åpent i ydmykhet, på egne premisser, før vi gir tentative svar, sa blant annet Wilhelmsen, som er blitt anklaget for å være Putin-klakør, USA-hater og femtekolonnist for sine analyser.

Wilhelmsen er statsviter og forsker-1 ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun har doktorgrad i statsvitenskap og arbeider med russisk innenriks- og utenrikspolitikk, radikalisering av islam i Eurasia og kritiske sikkerhetsstudier.

Hun er en aktiv deltaker i den offentlige debatten om internasjonal politikk. Wilhelmsen er blitt nektet visum til Russland siden 2015, skriver Fritt Ord.

Powered by Labrador CMS