Notiser

Boikotten til Universal Music rammer ikke artistene deres, blant dem Ingebjørg Bratland og Odd Nordstoga – som er nominert i kategorien viser og visepop.

Plateselskapet Universal dropper årets Spellemann

Plateselskapet Universal Music gjør det klart at deres ansatte ikke vil stille opp på årets Spellemann-prisutdeling. Årsaken er konflikten med Tiktok.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi ønsker ikke å være til stede på eventer sponset av aktører som aktivt undergraver artister og den jobben de gjør, skriver Universal-sjef Bjørn Rogstad i en pressemelding mandag formiddag.

Allerede under offentliggjøringen av artistnominasjonen torsdag i forrige uke var det ikke en eneste Universal-representant å spore. Men selskapets artister stilte opp – og poserte på rød løper med sponsornavnene lysende på veggen bak.

Rammes ikke

Artistene rammes nemlig ikke av Universals fravær. Blant Universal-nominerte er Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland, Dagny, Trygve Kongshavn, Undergrunn og Alessandra. Rogstad understreker i sin uttalelse:

– Vi er stolte av alle våre nominerte og gleder oss til å følge med fra sidelinjen. De fortjener all oppmerksomhet, heder og ære de kan få.

Spellemann, som plateselskapsorganisasjonen IFPI står bak, samarbeider med blant annet Tiktok, ifølge styreleder Marte Thorsby for å «nå den yngre og musikkinteresserte målgruppen man sikter seg inn mot».

Fjernet alt

Universal Music trakk 1. februar all musikken sin fra Tiktok, etter at samarbeidet om en ny lisensavtale brøt sammen. Det innebar at videoer på appen med musikk fra Universal-artister har fått lydsporet fjernet. I tillegg nektes brukere å legge på musikk fra Universal på nye videoer.

Plateselskapet hevder at Tiktok forsøker å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken, noe Tiktok kalte «trist og skuffende» – og påpekte at de hadde kommet til enighet med andre selskaper.

– KI og dårlig betaling

Nå går den norske Universal-sjefen rett til kjernen av konflikten i sin uttalelse og skriver:

– De som ønsker å anerkjenne artister og låtskrivere, må gjøre det ved å respektere dem, ikke ved å aktivt jobbe mot å erstatte dem med KI eller ved å betale dem uanstendig lite. Dette er årsaken til at vi aldri kan slutte å kjempe for rettferdig behandling av artister og låtskrivere. Dette er årsaken til at vi trakk lisensen med Tiktok. Dette er årsaken til at vi har bestemt oss for å ikke delta på årets Spellemannpris.

Powered by Labrador CMS