Notiser

Tegneserieskaperen og forfatteren Jakob Martin Strid står bak «Den fantastiske busen».

2,5 kilo tung barnebok rives ut av hyllene – største etterspørsel siden Harry Potter

Den danske barneboken «Den fantastiske bus» er nummer én på bestselgerlistene hos en rekke danske bokhandlere. Nå ligger det an til budkrig blant norske forlag.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må tilbake til Harry Potter for 30 år siden for å finne en bok som har blitt revet av hyllene like raskt, sier kommersiell direktør Karen Bender i Gyldendal Danmark til NTB.

– Men i motsetning til den gang lever i nå i et mye mer digitalt samfunn, der konkurransen om barnas oppmerksomhet er mye større, understreker hun.

«Den fantastiske bus», som ennå ikke har fått en norsk tittel, har ligget på arbeidsbenken til forfatter Jakob Martin Strid i hele 15 år. Den 1. november landet den i butikkene i Danmark, men en knapp måned etter utgivelsen er det få bøker igjen å oppdrive som følge av enorm etterspørsel.

Enorm interesse verden over

Rettighetene til boken er ennå ikke solgt til Norge, men ifølge Gyldendal Danmark er interessen allerede svært stort blant norske forlag.

– Jakob Martin Strid er en veletablert og suksessrik forfatter i Norge, og vi har derfor naturligvis stor interesse fra flere forlat på spesielt denne boken, sier Bender til NTB.

– Vi har ikke selv planer om å oversette og utgi boken i Norge. Vi foretrekker en norsk samarbeidspartner som kan utgi den norske oversettelsen, sier hun. Boken har også fanget interessen til internasjonale aktører.

– Etter utgivelsen av bestselgeren «Den utrolige historien om den kjempestore pæra», har vi sammen med Strids mange utenlandske forlag ventet i spenning på at «Den fantastiske bus» skulle komme, sier Bender og fortsetter:

– Vi opplever utrolig stor interesse og er i dialog med forlag over hele verden.

En av årets mest solgte bøker

Allerede er boken utsolgt i 114 av butikkene til bokhandlerkjeden Bog og Idé, og ifølge internettbokhandelen Saxo er «Den fantastiske bus» den nest mest solgte boken i år, skriver danske TV 2. Det er svært sjeldent.

– Det er veldig sjeldent at det er en barnebok som ligger på topp tre-listen. Det er vanligvis voksenbøker som er vårt største salgsområde, sier presseansvarlig Lærke Jürs i Saxo til kringkasteren.

Å være på bestselgerlistene er derimot ikke helt nytt territorium for forfatter Jakob Martin Strid. Hans tidligere bøker selger også som varmt brød. Han er blant annet kjent for «Mustafas kiosk», «Flyveboka», bøkene om Mimbo Jimbo og ikke minst «Den utrolige historien om den kjempe store pæra», som har blitt til både et teaterstykke og en animasjonsfilm.

Alt tyder imidlertid på at hans nye barnebok kan bli det verket han vil bli aller mest kjent for. På kun to dager i butikkhyllene solgte «Den fantastiske bus» mer enn det «Den utrolige historien om den kjempestore pæra» solgte på et halvt år, da den kom ut i 2012.

Unikt format

Det vil likevel ta tid å øke opplaget ettersom boken er laget i et spesielt format som ikke alle trykkeriene kan kopiere. Bokryggen blir blant annet håndsydd i Tyskland, boken er svært stort og veier hele 2,5 kilo.

Å opprettholde forfatterens visjon om hvordan boken skal se ut er en av grunnene til at bokhyllene allerede står tomme selv om det fortsatt er en måned til jul.

– Boken har stilt andre krav til produksjonsprosessen en våre andre titler, forklarer Bender til TV 2.

Professor i barnelitteratur Nina Christensen ved Aarhus Universitet tror bokens format kan være en del av suksessen – og sier at den blir et slags motsvar til den digitale verden.

– Interessen for å gjøre noe ut av bøker som medium er blitt større i kraft av den digitale utviklingen, sier hun til Danmarks Radio (DR).

Strids nye gigantbok spiller på det hun kaller «bokens boklighet» – det helt håndfaste, konkrete og nåværende, som også er en del av Strids univers.

– Den massive boken er et tegn på at vi nå virkelig går inn for å lage bøker som er så fascinerende og uhåndterlige at man nesten tenker: hva blir det neste?, sier hun.

Sammenlignes med Hayao Miyazaki

Danske kritikere er også svært begeistret over utgivelsen av den lenge etterlengtede boken. Avisen Politiken kaller «Den fantastiske bus» årets barnebok.

Ifølge avisens anmelder minner Strids verden om verkene til hans store inspirasjon, den japanske animatøren og tegneserieskaperen Hayao Miyazaki, som blant annet vant en Oscar for filmen «Chihiro og heksene» i 2001.

«Den fantastiske bus» er satt til den fiktive byen Ahnstarr City der desperasjonen hersker. Når lille Timo blir syk bestemmer dyrene i byen seg for å dra på leting etter et mytisk land kalt Balanka, der det ryktes at det vokser helbredende Safran-liljer som kan redde Timos liv. I en kjempestor buss kjører vennene av sted gjennom utrolige landskaper for å finne svar på hva som kan redde Timo, dem selv og resten av verden.

Boken har en prislapp på 500 danske kroner i Danmark, tilsvarende i underkant av 800 norske kroner.

Powered by Labrador CMS