Bok om kulthelten Per Bergersen

Arvid Skancke-Knutsen har intervjuet mange av menneskene som sto Røros-musikeren nær.

Publisert Sist oppdatert

Per Bergersen har blitt kalt «Jokke fra Røros». Han sa selv flere ganger: – Jeg blir aldri 30 år. Bergersen døde sommeren 1990, drept med hagle av en kamerat. Da var han 29. 

I ettertid har Per Bergersen blitt en av de store kultfigurene i norsk rock. Han fikk bare gitt ut én låt mens han levde. Venner fra Røros Fritidsklubb lette gjennom arkivene, og ga i 1991 ut LP-en PB med hele 26 kutt. Det er heftige rockelåter og viser med svært skarpe tekster, ofte preget av svart humor. PB kom opprinnelig ut i et begrenset opplag. Den ble et etterlengtet samleobjekt, som folk gjerne betalte flere tusen kroner for. 

I 2021 ble den gjenutgitt i plateserien Norske Albumklassikere, både som CD og i utvidet LP-utgave. Begge opplagene solgte ut i rekordfart – mer enn 30 år etter den opprinnelige utgivelsen. 

Nå har skribent og musikkhistoriker Arvid Skancke-Knutsen skrevet boken om Per Bergersen. Det har blitt en sterk og intens fortelling, der han intervjuer mange av menneskene som sto Røros-musikeren nær. PB er et oppriktig rørende drama – og samtidig en historie om kjærlighet. Den handler om tap, motgang og kreativitet. Om ungdomskulturen på 80-tallet, ofte i direkte konfrontasjon med politiet. 

– Mitt folk er så lite, de man kaller tapere, ramp og pøbel, skrev Bergersen selv i dagboken sin. 

Den siste delen av boken er Per Bergersens egen dagbok, som han førte frem til 14 dager før han ble skutt og drept. Denne er gitt til prosjektet av Bergersens nærmeste slektninger, og publiseres her for første gang. Det gir et unikt innblikk i musikerens tanker, drømmer og meninger. 

Arvid Skancke-Knutsen har skrevet om musikk i mer enn 40 år, og har stått bak bøker om blant annet Seigmen, Satyricon og Quartfestivalen. Han har videre bidratt til utgivelser om David Bowie, Leonard Cohen og Motorpsycho. I 2021 vant han Musikkjournalistprisen for sine to bøker om musikklivet i Norge under covid-pandemien.

Powered by Labrador CMS