Dag Johan Haugerud og skuespiller Thorbjørn Harr under pressekonferansen da det ble klart at Sex er nominert til ti Amanda-priser. Prisene deles ut i Haugesund i august.
Dag Johan Haugerud (t.v.) er nominert til Nordisk råds filmpris for «Sex», der skuespiller Thorbjørn Harr har den ene hovedrollen. Filmen er også nominert til ti Amanda-priser, som deles ut lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dag Johan Haugerud nominert til Nordisk råds filmpris

Dag Johan Haugeruds prisbelønte film «Sex» er årets norske kandidat til Nordisk råds filmpris.

«En sofistikert og underholdende film om maskulinitet og seksualitet». Det mener juryen om filmen om de to streite feierne, spilt av Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, som får sine oppfatninger av seksualitet, kjønn og identitet utfordret av uventede erfaringer.

Videre heter det i begrunnelsen at Dag Johan Haugerud med «Sex» bekrefter sin posisjon som «en av Norges mest spennende filmskapere». Også Harr og Røise løftes fram, i likhet med fotograf Cecilie Semex.

«Sex» hadde kinopremiere 1. mars og er første film ut i filmskaperens trilogi «Sex Drømmer Kjærlighet», der de to neste blir å se senere i år. På filmfestivalen i Berlin i februar vanket det pris til «Sex», som her hjemme er nominert til ti priser under Amanda-utdelingen 23. august.

«Sex» skal konkurrere om Nordisk råds filmpris med bidrag som danske «Min arv bor i dig», med regi av Roja Pakari, finske «Kuolleet lehdet» («Höstlöv som faller») av Aki Kaurismäki og «Twice Colonized» fra Grønland der regi er ved Lin Alluna. Sveriges kandidat er «Passage» av regissør Levan Akin, og Islands bidrag er «Snerting» av regissør Baltasar Kormákur.

Filmene i Dag Johan Haugeruds trilogi består av tre løst sammenhengende historier som på ulike måter skildrer seksualitet, lengsler og drømmer i Oslo i dag. Her er Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr i den første av dem, Sex, som hadde premiere tidligere i år.
Filmene i Dag Johan Haugeruds trilogi består av tre løst sammenhengende historier som på ulike måter skildrer seksualitet, lengsler og drømmer i Oslo i dag. Her er Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr i den første av dem, Sex, som nå er nominert til Nordisk Råds filmpris.

Nordisk råds filmpris deles ut til en langfilm som er forankret i den nordiske kulturen, og har høy kunstnerisk verdi og originalitet, heter det i omtalen. De 300.000 kronene i prispenger deles mellom filmens regissør, manusforfatter og produsent. I den norske filmens tilfelle er det i så fall Haugerud, som står for både manus og regi, og produsentene Yngve Sæther og Hege Hauff Hvattum.

Vinneren av Nordisk råds filmpris offentliggjøres 22. oktober.

Powered by Labrador CMS