Kjærlighet med Andrea Bræin Hovig i hovedrollen har romjulspremiere, etter verdenspremiere i Venezia.

Den første norske filmen som kan vinne Gulløven – den gjeveste filmprisen i Venezia – på 38 år

Hollywood-stjernene er klare for å gå røde løpere under filmfestivalen i Venezia denne uken.

Publisert Sist oppdatert

A-listekjendiser som George Clooney, Kevin Costner og Angelina Jolie til Lady Gaga og Brad Pitt stiller alle med aktuelle filmer – så vel som ny stjerneglans: Fjorårets utgave av den italienske festivalen foregikk nemlig midt under skuespillerstreiken i USA.

Samtidig betyr filmene mest den neste uken i Venezia. Sammen med Cannes-festivalen i mai regnes den som en av de mest glamorøse utskytningsrampene for prisutdelingssesongen, melder AP.

Norge er med

For de filmene som gjør det bra på Lido de Venezia, sandbanken med luksushotellene og festivalpalasset, kommer til å være sentrale fram mot Oscar-utdelingen i mars neste år.

Norge er representert med filmen «Kjærlighet», som har Andrea Bræin Hovig i hovedrollen. Dag Johan Haugeruds film blir den første norske filmen som kan vinne Gulløven – den gjeveste filmprisen i Venezia – på 38 år. Så lenge er det nemlig siden en norsk film ble invitert til hovedkonkurransen.

– Jeg er veldig glad for muligheten til å få presentere «Kjærlighet» for et internasjonalt publikum på filmfestivalen i Venezia, sa Haugerud da invitasjonen ble kjent i juli.

Tøffe konkurrenter

Men «Kjærlighet» har tøffe konkurrenter i de 20 andre filmene som også har verdenspremiere i konkurranseprogrammet:

Blant dem kjendissterke filmer som Pablo Larraíns «Maria», der Angelina Jolie spiller operadivaen med etternavn Callas, Halina Reijns erotiske thriller «Babygirl» med Nicole Kidman, Luca Guadagninos «Queer» med Daniel Craig, Pedro Almodóvars engelskspråklige debut «The Room Next Door» med Tilda Swinton og Julianne Moore – og selveste «Joker: Folie à Deux» til Todd Phillips, som byr på Joaquin Phoenix og Lady Gaga.

Andre godbiter

For første gang på sju år stiller George Clooney med en film i bagasjen – i tillegg til smokingen. Han og Brad Pitt er gjenforent i «Wolfs, som stiller utenfor konkurranse.

Clooney har sterke bånd til Venezia-festivalen, ifølge AP : For 26 år siden stilte han første gang på rød løper med «Out of Sight», for 19 år siden viste han sin regidebut «Good Night, and Good Luck» – som noen måned senere innbrakte ham en Oscar-nominasjon på hjemmebane, og for 10 år siden sto bryllupet med Amal Alamuddin her.

Også Kevin Costner er i anmarsj, med andre del av westerneposet «Horizon: An American Saga», der han både har regi og hovedrolle og betaler gildet.

Filmen som åpner det hele, er imidlertid «Beetlejuice Beetlejuice», Tim Burtons oppfølger til horrorklassikeren «Beetlejuice» fra 1988 med Michael Keaton og Jenna Ortega på rollelisten.

Powered by Labrador CMS