Dyr som rømmer fra klimaet inntar norsk festival i Trondheim
70–80 dyremodeller i naturlig størrelse vil i løpet av tre festivaldager på Olavsfesten trampe gjennom gatene. Datoen for festivalen er 28-30 juli.
Dyrenes vandring begynner i Kinshasa i Kongo i april. På veien skal de innom storbyer som Lagos, Dakar, Marrakech, Barcelona, Paris, London, Manchester, Amsterdam, København og Stockholm.
Dukkeutgaver av flere truede dyrearter skal slutte seg til underveis, melder festivalen. I Trondheim er det Rosendal teater som er medprodusent for «The Herd».
– Årets festivaltema er flukt, og «The Herds» passer dermed spesielt godt. Klimaendringene er godt formidlet gjennom forskning og statistikk, men kultur har kraften til å skape oppmerksomhet og holdningsendring som ikke kan oppnås på andre måter, sier Olavsfest-direktør Steinar Larsen.
Bak kunstprosjektet står produksjonsselskapet The Walks – som også laget den tre og en halv meter høye dukken «Little Amal». Hun forestilte en syrisk flyktningjente, og besøkte Olavsfest i 2023 for å løfte fram menneskerettigheter.
«The Herds»-produsent David Lan sier at dyreflokken er deres bidrag til visuell historiefortelling som kan gi oppmerksomhet til klimaspørsmål.
– I mange år har klimaforskere opplevd at dataene deres ikke er tilstrekkelig for å vekke folk til handling, sier Lan.