En samisk gravstein inspirerte til prisvinnende fotokunstverk
Kunstneren Gjert Rognli fikk i oppdrag å tolke et av den samiske kunstneren John Savios bilder – og dro for å se graven hans.
Det inspirerte ham til et nytt fotokunstverk, som nylig vant sølv i sin klasse i New York Photography Awards, etter å ha høstet utmerkelser i Storbritannia, Japan og Ungarn.
Men det startet med et bestillingsverk til Kunstnerforbundets juniutstilling i år. Der var Gjert Rognli en av flere samiske kunstnere som var invitert til å knytte Savios kunstnerskap opp mot sine egne verk.
– Jeg skulle tolke et av Savios bilder, forteller Rognli.
Savios grav
John Savio var født i Sør-Varanger i 1902, men flyttet tidlig til Oslo. Etter kunstutdannelsen levde han et fattig kunstnerliv der. Da han døde, bare 36 år gammel, ble han begravet på Vestre Gravlund – på fattigdelen, i umerket grav.
– På 70-tallet kom det samiske miljøet i Oslo til at man måtte finne graven og sette opp et minnesmerke. En annen stor, samisk kunstner, Ivar Jåks, laget monumentet. Det er et kunstverk i seg selv, sier Gjert Rognli.
Han fant fram til graven ved hjelp av Google og børstet snøen av monumentet, der Jåks hadde latt en sirkel stå sentralt.
– Sirkelen har vært med oss samer til alle tider og også i det samiske flagget. For meg står den for livets endeløse sykluser, engasjement, forbindelse og fornyelse. Den er et godt symbol for oss alle, sier multimediekunstneren.
Sirkelen som ventet
Gjert Rognli har laget flere prisvinnende kortfilmer viet natur og miljø, men skaper også lysinstallasjoner, slik han gjorde etter å ha besøkt John Savios grav.
Da dro han ut i skogen og ventet til den blå timen, de 25 minuttene med det spesielle lyset han søkte. Han lot lukkeren stå åpen mot sirkelmotivet han skapte av plastkuler, spent opp mellom trærne.
Det har fått den tospråklige – og lange – tittelen «As I walked through the night, I knew something was waiting for me – Ija čađa vádjolettiin mun dihtenjuoidá lea vuordimin mu».
Den lysende sirkelen er Rognlis måte å forsøke å forklare det samiske folkets forhold til naturen på, og hvordan man brukte naturen som helbredende kraft. Noe han mener også kommer tydelig fram i Savio og Jåks kunstnerskap.
Anerkjent i utlandet
Gjert Rognli vokste opp i Manndalen i Kåfjord i Troms, før også han fant veien til Oslo. Uten tradisjonell kunstutdannelse har han likevel markert seg sterkt med sin kunst. Han er stilt ut ute – blant annet i Louvre – og hjemme og er innkjøpt av Sametinget og Preus museum.
Hans prisvinnende kunstfilmer med budskap om mennesket og miljøet har vært vist på FNs klimakonferanser i Egypt i 2022 og i Dubai i fjor.
– Det er viktig ikke å gi opp. Jeg har 130 kunstpriser, både for film, kunst og video. I Norge har det vært vanskelig å bli sett som kunstner, så jeg har dratt til utlandet for å bli sett, sier Gjert Rognli til NTB.