

NOTERT
Foreldrene underskriver på at de velger å vente med å gi barnet sitt en smarttelefon til minst slutten av 9. klassetrinn, som i Storbritannia innebærer at de er mellom 13 og 15 år.
Filmskaperen Thorne er far til en åtte år gammel gutt og sier han «vet han vil ta opp kampen» når barna hans er kommet til det han kaller den kritiske alderen for bruk av smarttelefoner.
– Jeg er livredd for hva som kommer til å skje, og jeg tror at det å styrke foreldrene er en viktig ingrediens i denne kampen.
I «Adolescence» møter seerne 13 år gamle Jamie, som blir arrestert for knivdrapet på en jente på skolen han går på, og hans uforstående foreldre – som sier «vi trodde han var trygg der», om det at sønnen satt foran datamaskinen på rommet sitt.
I stedet viser det seg at Jamie, som i starten av filmen fremstår som et stort, redd barn, ble radikalisert av den såkalte incel-bevegelsen og ble rene kvinnehateren.
Netflix-serien, som toppet seerstatistikken i premiereuken, er ikke inspirert av en konkret sak – men av hvorfor volden fra unge menn eller gutter mot unge kvinner eller jenter øker i Storbritannia.
– Hvorfor? Vi ser nærmere på det og prøver å stille spørsmålet så utfyllende som mulig, uten å gi enkle svar, sier Jack Thorne om målsettingen bak «Adolescence», som han laget sammen med Stephen Graham.
Sterke kritikker
«Adolescence» er sagt å beskrive gutter og menn, maskulinitet og dagens mannsroller, og Jack Thorne synes det er «givende at seerne slutter opp og prøver å forstå det som skjer sett gjennom Jamie.
Serien har fått strålende kritikker rundt i verden. VGs kommentator kalte den «sensasjonelt bra» og mener den «sier noe utrolig viktig om vår tid». Aftenposten trillet terningsekser og mener «ingen serier kommer til å tangere dette krimdramaet i 2025».