Joachim Trier får stor dansk-norsk kulturpris
Regissør Joachim Trier har gjennom filmene sine bidratt til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge, mener fondet som står bak en stor pris.
Det er Fondet for dansk-norsk samarbeid som deler ut prisen, som fra og med 2024 er omdøpt til Hammerich-prisen og har doblet prisbeløpet.
Tidligere mottakere er Vigdis Hjorth (2019), danske Carsten Jensen (2018) og Jan Kjærstad (2016).
Skaper felles forståelse
– Som virkemiddel er film både en felles referanse, og samtidig med på å skape en felles kulturforståelse mellom Danmark og Norge.
Det sier Hanne Bjurstrøm, styreleder i fellesstyret og det norske styret i Fondet for dansk-norsk samarbeid om å gi prisen til filmskaperen Joachim Trier.
Den består av 100.000 danske kroner – nærmere 160.000 norske kroner – og et opphold på fondets hotell Lysebu.
Har dansk far
– Jeg er veldig takknemlig og glad for å motta Hammerich-prisen for mitt arbeid, sier Trier, som har en personlig grunn til å finne prisen «spesielt rørende».
– Ettersom jeg er knyttet til begge land med en dansk far og en norsk mor helt ned i DNA-et, har det i mitt liv nesten vært en blind flekk å måtte skille mellom de to kulturene, som begge føles så kjente for meg.
– Treffer mange
Hammerich-juryen trekker fram hvordan Trier har tatt for seg temaer som kjærlighet, erindring, identitet og ungdommens forvirring i en urban kontekst, på en måte som treffer mange.
Triers filmer har et stort publikum også i Danmark, og ifølge juryen har spesielt Oslo-trilogien – med «Reprise» (2006), «Oslo, 31. august» (2011) og «Verdens verste menneske» (2021) – fått status som hovedverk i skandinavisk og europeisk film i det 21. århundre.
«Med sin dansk-norske bakgrunn, filmstudier i Danmark og samarbeid med danske filmprodusenter, fotografer og klippere, har prisvinneren bidratt til å øke forståelsen mellom Danmark og Norge», konkluderer juryen.
På Lysebu
Joachim Trier fikk overrakt Hammerich-prisen i en seremoni på Lysebu i Oslo torsdag kveld, der han både ble sceneintervjuet og det var musikkinnslag fra Danmark og Norge, ifølge arrangørene.
Prisen ble opprettet til minne om den danske sjøoffiseren og kontreadmiralen Carl Hammerich (1888-1945).
Sammen med sin norske kone Borghild Hammerich var han sentral i den humanitære Danskehjelpen til Norge under andre verdenskrig. Han ble arrestert av tyskerne og omkom i mars 1945 da Gestapos hovedkvarter i København ble bombet.