Joachim Nielsen (1964–2000) regnes som en av de fire store i norsk rock, og ble innlemmet i Rockheims æreshall i 2011.

MUSIKK

Jokke ville vært 60 år – planlegger storslått feiring

Søndag ville Joachim «Jokke» Nielsen fylt 60 år. Med på feiringen er mange fans født etter at han døde i 2000, 36 år gammel.

Publisert

– Mange som går på konsertene nå, var ikke født da Joachim døde, konstaterer May-Iren Aasen.

Hun er trommeslager i Valentinerne, Nielsens ekskjæreste, og fotografen som skildret bandlivet på landeveien i fotobokklassikeren «Gutta» (2005), som nå gis ut på nytt. Til NTB konstaterer hun:

– Ting lever sitt eget liv. Det har nok fordi vi alle trekker det videre, enten det er med musikalen, boken, eller at hans gamle band gjør konserter og nye band spiller repertoaret hans. I dag er det blitt stort – over flere generasjoner. Det er kjempefint at musikken hans får stor plass

– En feiring

Aasen er klar i talen om markeringen av 60-årsdagen:

– Det er en feiring, rett og slett. En anledning til å gjøre disse tingene i dag. Vi spiller låtene med stor glede. Dette er en del av vårt liv også. Det er best å møte opp nå, for vi kan ikke garantere at vi er der på 70-årsdagen, sier hun med glimt i øyet.

Det er et nikk til at også 50-årsdagen til Jokke, som hun kaller Joachim, ble like behørig feiret med nyutgivelser og utstilling på Nasjonalbiblioteket.

Oslo 19911030. Bandet Jokke & Valentinerne, f.v. trommeslager May-Irene Aasen, bassist Petter Pogo og frontfigur Joachim Nielsen.Foto Lise Åserud / NTB / NTB

Selv skal May-Irene Aasen sitte bak trommesettet med Valentinerne på Rockefeller i Oslo på 60-årsdagen søndag 8. september og to påfølgende ekstrakonserter og på jubileums- og solidaritetskonserten Rock Against Genocide 14. september.

Myte og sannhet

– De første årene spilte vi for venner og kjente, så ble ringvirkningene større og større. Plutselig var det mange ukjente på konsertene. De siste årene vi holdt på, hadde Joachim et solid publikum med store konserter og turneer, sier Aasen.

Hans liv – og overdosedød – regnes blant de sterkeste skjebnene i norsk rockehistorie. Sannhet og myter ble forsterket av låttekster som skildret hovedstaden sett nedenfra.

– Han døde ung og levde hardt. Vi møter mye som angivelig skal være «i Jokkes ånd», fordi folk tror han bare var en rølpete fyr. Men han var kunnskapsrik og belest og hadde en kjempeartig humor, sa Petter Pogo, som spilte med ham i både Valentinerne og Tourettes, til NTB i fjor.

Han trodde Jokke skulle bli fort glemt. Men teksten og musikken viste seg å være så sterk at Petter Pogo mener låtene «står seg bedre nå enn da det skjedde».

Punkhyllest

En av dem som raskt fikk merke hvor sterkt Joachim Nielsens musikk står også blant unge, er Robert Dyrnes i punkplateselskapet Fucking North Pole Records. Han traff Jokke to ganger i forbindelse med konserter han arrangerte på 90-tallet.

Da Dyrnes delte ideen om en hyllestskive på Facebook-gruppen Norsk Punk i fjor høst, meldte 100 band og artister seg – mange av dem yngre krefter. Christopher Nilsen, Joachims bror, skal ifølge Aasen ha sagt at han «ikke visste at det fantes så mange punkband» i Norge.

Men nå er 66 band og artister fra hele landet å høre på en firedobbel vinyl- og digitalutgivelse kalt «Pønk i Norge hyller Jokke» – med et mangfold av tolkninger av låtene hans. Det blir også slippkonsert lørdag 7. september i Trondheim.

– Sangskatten Jokke etterlot er uten sidestykke i Norge, synes Dyrnes.

Nyutgir Jokke selv

Dessuten er Jokkes fem album med Valentinerne blitt remastret og nyutgis på vinyl og CD i samleboks i et opplag på 2274 eksemplarer, med Christer Falck som drivkraft.

– Vi skal prøve å gjøre arven til Jokke tilgjengelig for alle, sa Falck da han lanserte planene for et år siden.

Christopher Nilsen skapte ny kunst til boksene. Samtidig var han også med på å restaurere originalcoverne og tegneseriene – med broren og bandet som karakterer – som fulgte med platene. De var med på å forsterke myten, noe som ikke var meningen, sa Nielsen til NRK i 2011:

– Det var fiksjon, noe vi fant på. Men fansen tok det jo jævla bokstavelig.

Dette skjer i anledning 60-årsdagen

* Valentinerne med Vidar Rugset på vokal og gitar spiller tre utsolgte bursdagskonserter på Rockefeller i Oslo 8.–10. september.

* Studioalbumene «Alt kan repareres» (1986), «Et hundeliv» (1987), «III» (1990), «Frelst!» (1991) og «Alt kan repeteres» (1994) utgis remastret i bokssett.

* Hyllestutgivelsen «Pønk i Norge hyller Jokke» slippes til bursdagen, med 66 punkband som spiller sangene hans og med slippkonsert 7. september i Trondheim.

* Christopher Nielsens prisbelønte teaterstykke «Verdiløse menn» (2008), med Jokkes musikk og Valentourettes på scenen, vises i Halden lørdag, og blir å se på Chat Noir i Oslo også på nyåret – etter å ha vært spilt i vår.

* Trond Granlund slipper singelen «Bestevenner» fredag, etter å ha kommet med albumet «Sanger jeg lærte av Jokke» i 2022, der Joachim Nielsen var å høre på en duett de to spilte inn i 1995.

Powered by Labrador CMS