Notiser

I premiereklare «K-Town» møter vi den hardt prøvede innehaveren av en sexbutikk, spilt av Norsk filminstitutts Jakob Berg.

«K-Town» premiereklar: – Hele Norge er blitt en skyttergravskrig

Den sørlandske identitetskrisa er overførbar til hele Norge, ifølge filmregissør Kristian Landmark. Han mener budskapet i «K-Town» kan hjelpe oss.

Publisert Sist oppdatert

­Ikke før har kontroversielle «Perleporten» hatt premiere, før «K-Town» inntar kinolerretet fredag. Nok en gang møter vi ugudelige skikkelser i Bibelbeltet.

Hovedpersonen Gordon driver sexsjappe, for sikkerhets skyld rett overfor en kristenkonservativ menighet.

– Kristiansand er mer progressiv enn noensinne. Men den befinner seg i en identitetsklareringsfase hva gjelder hvilken by den vil være i framtida, sier regissør Kristian Landmark (42) til NTB.

– Det finnes krefter på Sørlandet som driver det jeg vil kalle anti-kjærlighetsarbeid, blant annet mot bevegelser som Pride. Hvis jeg skal plassere meg i Gordons sko, er det nettopp det han ønsker å gå i klinsj med. Han ønsker å vise dem at de har forlatt sitt opprinnelige kjærlighetsbudskap.

Dramakomedie

Selv om Landmark snakker varmt om kollega Jonas Matzow Gulbrandsen, presiserer han at «K-Town» er en veldig annerledes film. Der «Perleporten» var besk satire, bruker han sørlandspolariseringa som bakteppe for lettbeint dramakomedie.

– Det er ikke noe hevngjerrig over karakteren eller prosjektet her. Det er heller det motsatte: En håndsrekning til positiv diskusjon rundt hvem vi ønsker å være. Og dette går ikke på Kristiansand alene – det går på hele Norge, erklærer spillefilmdebutanten Landmark.

– Hele Norge er blitt en «skyttergravskrig». Før var folk opptatt av å endre mening, og av at de beste argumentene skulle vinne. Nå har vi vokst inn i en slags ny-tribalisme, hvor det er mye viktigere hvem som sier det, enn hva som faktisk blir sagt, hevder han videre.

Sånt sett blir Gordon en nøkkelfigur på flere måter, ifølge Landmark.

– Gordon står for dialog, kjærlighet og medmenneskelighet. Og det er det jeg føler vi må bygge på framover.

To for én

En annen forskjell er at «Perleporten» ble laget uten støtte fra Norsk filminstitutt. «K-Town» har Jakob Berg, som til daglig jobber med kommunikasjon i NFI, foran kamera. Det er i hans legeme Gordon blir satt på prøve idet en eksflamme dukker opp fra USA med en skjebnesvanger hemmelighet i bagasjen.

– «K-Town» er en film om kontraster – et slags mikrokosmos med det sekulære og syndige på den ene sida av gata, og det kristenkonservative på den andre, sier Landmark.

– I form av dialekt, utseende og type er Jakob troverdig både som tidligere ungdomspastor og sexbutikkinnehaver. Og det er ikke så mange som kan bære de to ansiktene med den største selvfølgelighet. Det var først da jeg kom på Jakob, som jeg kjente fra gammelt av, at det ble noen film. Lenge lå den på is, fordi jeg ikke visste hvem som skulle stå i butikken.

Stjerner i sikte

Mens Texas-oppvokste Pernille Haaland spiller Lola, kaster amerikanske Tim Ahern glans som den medbrakte advokaten hennes. Hvis du drar kjensel på ham, er det sannsynligvis fordi han har vært innom alt fra «Lilyhammer» til Oscar-filmen «Phantom Thread». Landmark roser begge parter for innsatsen.

– «Perleporten» brukte utelukkende amatører. «K-Town» bruker amerikanere og NFI-Berg. Finnes det ikke proffskuespillere i sør?

– Jo, vi har kanskje den beste stallen i landet: Agnes Kittelsen, Bartek Kaminski, Janne Formoe, Henrik Rafaelsen. Jeg kan love at disse to ikke blir de siste Kristiansand-filmene. I de neste prosjektene skal vi kapitalisere på de fantastiske skuespillerkreftene med tilknytning til byen.

– I hvilken grad kan «K-Town» kapitalisere på «Perleporten»-oppstusset?

– Jeg tror definitivt at det ligger en synergieffekt i at det kommer to filmer på en gang, repliserer Landmark overfor NTB.

– Og så tror jeg de er så ulike i sjanger og tone at folk som ser begge, vil sitte igjen med et interessant syn på stedet.

Powered by Labrador CMS