Munch-museets direktør Tone Hansen kaller Petter Olsens Munch-samling for unik, og ønsker at den skal forbli i Norge, men andre kunsteksperter er uenige. Den private samlingen må selges etter en konkurs.

Kunsteksperter uenige om privat Munch-samling

Forretningsmannen Petter Olsen, som blant annet eide Ramme gård, er nylig slått personlig konkurs. Nå skal hans kunstsamling selges av bostyrer.

Publisert

Kunstsamlingen inneholder blant annet flere sentrale verk av Edvard Munch – som kjøpte Ramme gård i Hvitsten i Vestby kommune i 1910 og brukte stedet som sommerbolig. Til Dagens Næringsliv sier flere kunsteksperter at samlingen er unik og verdifull.

– Petter Olsens samling av kunst og andre samlerobjekter har en betydelig verdi både økonomisk og kulturhistorisk, sier Knut Forsberg, daglig leder og kunstekspert i auksjonshuset Blomqvist.

– Hvis det ikke er den største privateide samlingen av Munch i Norge, så er det i hvert fall en av dem. Det er absolutt en samling man ønsker skal forbli i Norge. Det er en unik samling av Munchs malerier, sier direktør Tone Hansen ved Munch-museet.

Andre kunstkjennere er ikke nødvendigvis enig i dette, ifølge Klassekampen.

– Norske museer har godt med Munch i sine samlinger. Etter mitt syn er det strålende om dette havner i utenlandske offentlige museer, sier Anders Bjørnsen, leder for kunst og kultur i Sparebankstiftelsen DNB.

Han får støtte av kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke.

– Det man kunne ønske, var at verkene gikk til sentrale internasjonale samlinger. Presentasjonen av Munch utenfor Norge er i dag relativt svak, sier kunsthistorikeren til avisen.

Petter Olsen søkte om skattefradrag for underskudd og moms for sitt hotell- og galleriprosjekt på Ramme gård. Men Olsen tapte en viktig skattesak mot Skatteetaten, noe som har ført til personlig konkurs og at kunstsamlingen må selges.

Powered by Labrador CMS