Det er Norsk Filmdistribusjon som står bak endringene. Bakgrunnen for navnebyttet er hovedsakelig knyttet til endrede normer for språkbruk. Illustrasjonsbilde.

Norsk film fra 2003 får ny tittel – bakgrunnen er endrede normer for språkbruk

Kultfilmen «Svidd neger» fra 2003 kommer i ny utgave med ny tittel etter 21 år. Filmen skal relanseres på strømmeplattformer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er jo åpenbart at det ikke er helt innenfor å bruke det begrepet i 2024 som i 2002, da filmen fikk sitt navn. Mye har endret seg, opplyser produsent Erling Falch til Nettavisen.

Det er Norsk Filmdistribusjon som står bak endringene, opplyser han. Bakgrunnen for navnebyttet er hovedsakelig knyttet til endrede normer for språkbruk. Falch erkjenner at filmens opprinnelige tittel, som også var provoserende i sin tid, ikke lenger passer i dagens samfunn.

Han er forberedt på at navneendringen kan skape reaksjoner, men tar det med ro:

– Det er mange som er redd kanselleringskultur og har sterke meninger rundt det å endre navn på verk som har vært med i historien, men sånn er livet, sier produsenten.

Tittelen «Svidd neger» provoserte ifølge VG det afrikanske miljøet i Norge, og NRK meldte høsten 2003 at FNs spesialrapportør for rasisme hadde henvendt seg til norske myndigheter om filmen og ba dem kommentere og undersøke beskyldningene om at tittelen skulle være rasistisk.

Filmen fikk svært blandet mottakelse i sin tid, og NRK ga den en treer.

Powered by Labrador CMS