Notiser

Mannen som gjemte Saddam Hussein i 235 dager, bonden Alaa Namuq, stiller opp offentlig for første gang – i den norske dokumentaren «Hiding Saddam Hussein».

Norsk Saddam-dokumentar tatt ut til prestisjetung internasjonal filmfestival

Den norske filmskaperen Halkawt Mustafas nye film «Hiding Saddam Hussein» er tatt ut til verdens største dokumentarfilmfestival, melder Norsk filminstitutt.

Publisert Sist oppdatert

­«Hiding Saddam Hussein» vil dermed få verdenspremiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam i november. Den er som én av 18 langdokumentarer tatt ut i Frontlight-seksjonen.

– Det er en fantastisk nyhet å få. «Hiding Saddam Hussein» har vært krevende å lage. Etter 10 års arbeid med dette prosjektet er det en lettelse å være ferdig. Nå gleder vi oss til å vise filmen på IDFA, sier Halkawt Mustafa, som tidligere sto bak «El Clásico» fra 2016, om et kortvokst, kurdisk brødrepar som i kampen for den enes kjærlighet drar ut for å møte Ronaldo.

Nå er det en ganske annen historie Mustafa har brukt tid på å få frem: Om landsbybonden Alaa Namuq som under Irak-krigen får en gjest som må skjules for familie, venner – og 150.000 amerikanere som jakter på ham. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein. I løpet av 235 dager blir bonden Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver og til slutt venn.

– Alaa har ikke fortalt sin historie i offentligheten før nå. Dette er første gang verden ser ansiktet til Alaa, sier Halkawt Mustafa, som selv kommer fra den kurdiske delen av Irak og i 2000 flyktet sammen med familien fra nettopp Saddam Husseins regime. Han forteller til NFIs hjemmeside at «blikket utenfra» var avgjørende for at Alaa følte han kunne fortelle sin historie:

– «Hiding Saddam Hussein» er et norsk blikk på konflikten i Irak. Jeg har alltid vært nysgjerrig på historien bak gjemmestedet til Saddam Hussein. Nysgjerrigheten driver meg til å finne sannheten. Det er min metode som filmskaper.

Norsk filminstitutts lanseringskonsulent for dokumentarfilm, Toril Simonsen, kaller det «en unik historie» og tror den vil vekke oppsikt under IDFA.

Også Margreth Olins film «Fedrelandet» setter kursen mot IDFA i Amsterdam i Signed-programmet.

Powered by Labrador CMS