Ny kinodokumentar - Filmen "Snø" testet vennskapet sier filmskaperne
Dokumentaren har premiere den 31.januar
– Man må gjøre det vær og vind sier. Naturen setter grensene man må følge.
Det sier Nikolai Schirmer, men ikke om opptakene til «Ski» – som snart har premiere. Derimot om årsaken til at han er halvannen time for seint ute til en av førpremierene for kinodokumentaren.
Nemlig at han måtte stoppe for full storm på Saltfjellet, på vei sørover etter å ha åpnet filmfestivalen i Tromsø med debutfilmen sin.
Snøkrigermunk
Det er ingen klassisk skifilm Schirmer har laget om seg og barndomsvennen Vegard Rye. Som smågutter i Tromsø drømte de om å bli proffe skikjørere, slik de så på filmer fra USA. De mistet kontakten etter hvert, men så hørte Schirmer om Ryes mål:
Å gå på ski til topp på 27 fjell i et strekk, tre dager til ende. For å klare det, må Rye bli en «snøkrigermunk» – som levde som en eremitt mens han trente opp både fysikk og psyke.
Samtidig hadde Schirmer blitt en internasjonalt kjent frikjører og skifilmskaper med egen YouTube-kanal. Det er i møtet mellom disse to – der den ene vil lage film om den andre, som er høyst motvillig – at dokumentaren utspiller seg.
Risikovillige
– Som moderne mennesker med verden for våre føtter kunne både Vegard og jeg jobbet med alt vi vil, men velger dette, sier Schirmer.
Han tror at de to deler en aksept for risiko «som er skrudd ganske mye høyere enn hos folk flest».
– Jeg tror det er noe universelt menneskelig med at vi trekkes mot det ukjente. Det er gøy å gjøre noe du ikke vet utfallet av. Men så er det hvor ekstremt man gjør det. Her er jo både Vegard og jeg ekstreme. Jeg på ski nedover og med høyt arbeidsvolum, han på ski oppover og med sitt treningsvolum, sier filmskaperen.
For de tilsynelatende fellesnevnerne til tross er det en vesentlig forskjell mellom de to vennene.
Vil dele
– Der Vegard snur seg bort fra det materialistiske, fra nærhet til andre, og vender blikket innover, er jeg avhengig av mennesker rundt meg. At det blir noe større enn meg selv, noe kollektivt og sosialt. Jeg kjenner meg igjen i sitatet fra «Into the Wild» om at lykke bare er ekte når man deler den, forklarer Schirmer.
Han sier det var utfordrende å jobbe med en venn og avgjøre når kameraet skal tas fram – og når det ikke skal skje.
– Å ivareta ham i dette har vært en vanskelig balansegang. I dag synes han det er en god film. Han ser at jeg jobber like hardt som ham med mitt prosjekt og har respekt for det.
Coldplay ville ha opptak
Forskjellen hadde sine konsekvenser. Som at det kun var Nikolai Schirmer som fikk følge Vegard Rye med kamera. Rye ville ikke ha noen andre der.
– Det er derfor jeg hadde råd til å be Fay Wildhagen om å lage musikk til «Ski», ler Schirmer – som opprinnelig hadde budsjettert med én kameramann på hvert fjell som vennen skulle forsere. I stedet måtte han selv stå for all filming.
Det ble likevel spektakulære opptak – så flotte at bandet Coldplay nå er blant filmklippene som brukes i musikkvideoen til låten «A Film From The Future», hentet fra albumet «Moon Music».
– De tok kontakt i fjor høst og spurte meg. Jeg hadde ikke tid til å gjøre noe originalt – men tilbød dem det vakreste jeg hadde klart å fange på film.
– Ikke om ski
Nå er nordnorske fjell på vei ut i verden, samtidig som norgespremieren står 31. januar. «Ski» har fått distribusjonsavtaler i USA, Australia og New Zealand og Sverige, og Italia er underveis.
Samtidig har Schirmer bedt sitt publikum i sosiale medier om å be sine lokale kinoer om å vise filmen. Grasrotmetoden har ført til visninger i 20 land.
– Publikum på førvisningene er i alle aldre, fra bestemor til 10-12-åringer. Tilbakemeldingen jeg får, er at det er noe helt annet enn folk tror. For tittelen er nesten villedende markedsføring, sier filmskaperen med et smil:
– Egentlig er det ikke en skifilm, men handler om å navigere både i vennskap og i verden.