I dag er black metal for lengst tatt inn i varmen. Her er Ruïm, som vant Spellemann tidligere i år for debutplaten sin og som er det nye prosjektet til tidligere Rune «Blasphemer» Eriksen, kjent fra myteomspunne Mayhem. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I dag er black metal for lengst tatt inn i varmen. Her er Ruïm, som vant Spellemann tidligere i år for debutplaten sin og som er det nye prosjektet til tidligere Rune «Blasphemer» Eriksen, kjent fra myteomspunne Mayhem.

Populær black metal-utstilling flytter seg fra Oslo til Trondheim

Black metal-fans fra hele verden kom til Oslo for å se utstillingen «Dårlig stemning» på Nasjonalbiblioteket. Nå er den klar for et nytt museum.

Publisert

Utstillingen var å se på Nasjonalbiblioteket fra mars til september i fjor. Den ble en av museets mest besøkte, og har etter at den stengte blitt etterspurt både i Norge og internasjonalt. Valget falt på det nasjonale museet for populærmusikk i Trondheim.

13. september åpner «Dårlig stemning – lyden av følelser i norsk svartmetall» og skal vare ut desember 2025.

Utstillingen ble utviklet av Nasjonalbiblioteket med Thomas Alkärr som kurator, og brukte som kulisser både mørke skogs- og naturbilder, et gutterom og et platestudio i Grieghallen.

Gjennom plater, bilder, musikk, bøker og fanziner kom publikum inn i svartmetallens lyder, tekster, visuelle uttrykk og kulturelle bakteppe – med noen sterke historier fra sjangerens opphavstid attpå.

Når den gjenåpnes på Rockheim, blir det med sceneprat, konsertfilm av Witch Club Satan, foredrag om demonisk pop og konsert av Svartsinn.

– Med «Dårlig stemning» ønsket vi å løfte fram en del av norsk kulturhistorie som gikk fra å være en subkultur til å bli en internasjonal bevegelse, sier direktør for Kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket. Eline Skaar Kleven.

Powered by Labrador CMS