Notiser

Ranes er også artist, kjent fra rapgruppa Undergrunn og soloutgivelser.

Undergrunns Jon Ranes med i ny norsk spillefilm

Popstjerna Jon Ranes går til filmen, ydmyk overfor norske førstereisgutter som ofret alt under Andre verdenskrig.

Publisert Sist oppdatert

Han fyller Spektrum med Undergrunn og er en av landets hotteste artister. Nå inntar Jon «Loverboy» Ranes kinomørket i krigsdramaet «Konvoi» (premiere første juledag).

– Jeg føler meg privilegert som får mulighet til å drive med begge deler, sier 21-åringen til NTB.

– Musikk og skuespill er de to tingene jeg brenner for i livet.

Farlig farvann

Virkeligheten var en annen for unge menn under Andre verdenskrig. «Konvoi» følger et lasteskip som frakter våpenforsyninger fra Island til Østfronten. Mannskapet blir satt på skjebnesvanger prøve idet eskorten av allierte styrker svikter dem på åpent hav, med tyske bombefly og ubåter på alle kanter.

Ranes legger ikke skjul på respekten sin for 40-tallets «sjøgutter» etter prosjektet.

– Det var ingen «kjære mor». De ble bokstavelig talt kastet ut på dypt vann. Enten så svømte de, eller så sank de, gestikulerer han.

– I dag legger støtteapparatet kursen for deg: skole, utdanning, arbeidsliv. Kårene var tøffere den gang, og folk ble voksne mye tidligere. De ble tvunget til å overleve og stå på egne bein.

«Familie»-gjenforening

Ranes er ikke førstereis i filmsammenheng. I 2019 figurerte han i Hans Petter Molands «Ut og stjæle hester». Det betyr at han er gjenforent med Tobias Santelmann, som tolker den pragmatiske styrmannen som utfordrer den kompromissløse kapteinen (Anders Baasmo).

– Tobias spilte faren min i «Hester», og passet godt på meg på settet. Takket være ham fikk jeg en trygg og myk inngang, forteller Ranes.

– Det var veldig betryggende å ha ham med her også. Jeg ble generelt glad da jeg så ensemblet, med noen nye fjes og noen gamle travere. Profilen min gjør meg kanskje til et «wild card» i forsamlingen, utbroderer han.

Spilte og spilte

Regissør er den særdeles produktive Henrik Martin Dahlsbakken. Så sent som i januar presenterte han biodramaet «Munch».

– Veldig mange gutter tjenestegjorde på sjøen under Krigen, helt ned til 14 år. Jon er på en måte et bilde på dem, sier han, og berømmer Ranes’ innsats foran kamera.

– Han er ufaglært, men et naturtalent med ekstrem tilstedeværelse. Det har vært en krevende film, med masse «teknikk» og hensyn å ta. Jon er med i flere av de mest krevende scenene.

– Det skader vel ikke publikumsappellen at han er popstjerne?

– Det kommer godt med – selv om han spilte konserter mens vi var i opptak, så det var litt både-og. Heldigvis er han veldig flink til å fokusere.

Backingband

NTB får en smak av Ranes’ tiltrekningskraft under intervjuet. Plutselig dukker et kobbel gymnaselever opp ut av intet og flokker seg rundt ham.

– Vi driver med egne ting, alle sammen, skyter Ranes inn etter endt selfie-dyst.

– Vi ser på dem som verdifulle for gruppa. Skuespillerkarrieren min kan gi verdi til Undergrunn – og omvendt.

– Så de andre medlemmene blir ikke sjalu nå?

– Nei, vi backer hverandre fullt og helt. De kommer på premieren. Vi er veldig opptatt av det, at vi skal holde hverandre «i loopen».

Krigsseilere

Ifølge Ranes er det ikke tilfeldig at Krigen går igjen på lerretet.

– Den funker jo bra på film, fordi den gir mye å jobbe med av «motbakker» og mellommenneskelige situasjoner, påpeker han.

– Og så har du det som Karpe snakker om: at de som gjennomlevde den, er gamle, og at det er viktig å få ut historiene deres mens de ennå lever.

– Hvordan skiller «Konvoi» seg fra fjorårssuksessen «Krigseileren»?

– «Konvoi» har mer action, hevder Ranes overfor NTB.

– Jeg skjønner at folk kan trekke paralleller når de ser traileren. Men «Konvoi» har mer spenning, samtidig som den balanserer det sårbare og vonde. Det handler om sivilister som blir tvunget til å krige, og hvor tungt det er å skulle være helt når du er livredd. Dessverre er det like aktuelt i dag.

Powered by Labrador CMS