Det er ikke sjeldent at et festivalområde ser slik ut, med mye søppel og tilsvarende høy miljøbelastning. Miljømerking skal rydde opp i rotet, i ordets rette forstand.

FESTIVALER

Vil ha innspill til miljømerking av musikkfestivaler og idrettsarrangement

Snart skal det være mulig å miljøstemple konserter, messer og andre «eventer» med Svanemerket. Nå inviteres bransjen til å komme med innspill til utformingen av miljøkravene.

Publisert Sist oppdatert

Idrettsarrangementer, messer og festivaler setter alle et stort avtrykk på klima og miljø. Svanemerket, det offisielle nordiske miljømerket,  opprettet av myndighetene for å gi forbrukere og innkjøpere troverdig miljøinformasjon, har derfor utarbeidet forslag til miljøkrav, som nå er på høring.

– Vi opplever en fremoverlent bransje som vil kutte egen miljøbelastning. Men vi vet også at det skjer mye på et arrangement, og at det kan være vanskelig å finne ut hvilke tiltak som utgjør den største forskjellen, skriver Anne Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Svanemerket, i en pressemelding. 

Derfor vil Svanemerket tilby et verktøy som kan hjelpe arrangørene med å prioritere tiltak som reduserer den samlede miljø- og klimapåvirkningen, samt utforme krav de kan stille til leverandører og underleverandører.

Norge tilbyr mer enn 900 festivaler, og bare i Oslo er det nær 10.000 musikkarrangementer i året. I tillegg til dette kommer alle bedriftsarrangementer og fotballkamper, så det samlede antallet er svært stort.

Strenge krav til kjemi, gjenbruk og matsvinn

Svanemerket foreslår nå 40 obligatoriske krav, fordelt på ulike områder som energi, mat og drikke, dekorasjon, markedsføring, biologisk mangfold og arbeidsforhold.

Det foreslås blant annet:

  • krav om at alle kalde drikkevarer skal serveres i gjenbrukbare glass.
  • arrangøren må ha en plan for å forebygge matsvinn.
  • ikke lov med varer i plast, glass eller metall – med mindre det er designet for gjenbruk.
  • avkuttede blomster er ikke tillatt.
  • alle rengjøringsprodukter må være miljømerket.
  • Så langt det er mulig, skal arrangøren bare bruke fornybar energi.

– Vi vektlegger særlig redusert forbruk, og fokuserer på at vi må vekk fra bruk-og-kast-kulturen på dette området. Nå ønsker vi å høre fra bransjen om det må gjøres tilpasninger, slik at dette blir et så godt og effektivt verktøy som mulig, mener hun.

Forslaget til kriterier ligger ute på høring, med frist 23. mars. De endelige kravene vil bli lansert i juni hvis alt går etter planen.

13. februar inviteres bransjen til et webinar hvor forslaget presenteres.

Powered by Labrador CMS