Sanselighet er avgjørende for skuespilleren Nicole Kidmans prestasjoner, mener Lars Esholdt.
Foto
Jean-Baptiste Lacroix / AFP

Den viktige sanseligheten

Publisert: 5. februar 2021 kl 09.08
Oppdatert: 5. februar 2021 kl 09.54

Det som gjør Leif Ove Andsnes til en av verdens mest etterspurte pianister, er naturligvis hans fremragende teknikk, og den disiplinen som en kunstner på konstant reisefot nødvendigvis må være i besittelse av. Når alle lag skrelles vekk, sitter man igjen med det som gjør denne pianister spesiell: hans anslag, hans betoninger, hans sans for klang og hans fortolkning av komponistens verk.

Hos fiolinistene Arve Tellefsen og Atle Sponberg er det på samme måte de unike anstrøkene, bueføringene og klangbildene som får mennesker til å oppsøke fremføringene deres. Mange skuespillere er kompetente, velutdannede og ambisiøse men få har Nicole Kidmans åndfullhet, grasiøsitet, finurlige tilstedeværelse.

Dirigent Herbert von Karajan hadde på sitt beste helt enestående hender og benyttet sjelden dirigentstokken – musikken kunne nytes gjennom hans fakter.

Bang & Olufsen er ikke bare et nytelsesfullt merkenavn for øret og øyet, men også når det kommer til berøringssansen: På Beosound brukes en utstrakt hånd til å åpne CD-luken, som en slags tryllestav som får sceneteppet til å gå opp for en minneverdig forestilling.

Når en leder velges, skjer det trolig også på bakgrunn av bruk av sanser, men denne prosessen blir sjelden beskrevet

Bruk av farger er helt sentralt for Coca-Cola – rødt og hvitt er den sanselige signaturen for drikken. Hva ville bilmerket Ferrari vært uten lyd, for ikke å snakke om Harley-Davidson? Colgate tannkrem er tett forbunnet med smaken. Lyden når døren lukkes på en Mercedes kan gjerne være den faktoren som får en kjøper til å gå for denne bilen fremfor en Suzuki og lukten i kabinen på SAS-flyet i Chicago som skal transportere meg hjem kan godt være den største enkeltgrunnen til at jeg velger SAS og ikke British Airways. Når jeg kommer inn i flyet, er både fargebruken og designen skandinavisk, mens luften er sval som en klar vårdag i mars – jeg gleder meg til å falle i søvn.

Milliarder investeres

Hvorfor er det slik at det investeres flere milliarder dollar på å utvikle sanselige identiteter overfor forbrukere, mens sanselighet aldri har vært et tema når en toppleder skal kvalifiseres overfor sanselige medarbeidere, sanselige aksjonærer, sanselige analytikere, sanselige representanter for interessseorganisasjoner, sanselige politikere og sanselige underleverandører?

Når en leder velges, skjer det trolig også på bakgrunn av bruk av sanser, men denne prosessen blir sjelden beskrevet, og det er særdeles vanskelig å ta seg betalt for sanselighet selv om sanselighet er fornavnet i vår tilværelse. Vi ble trolig gift, primært på bakgrunn av sanselighet, ble sammenføyet med et annet menneske og fikk barn primært på bakgrunn av sanselighet. Noen av oss ble også skilt på bakgrunn av sanselighet!

Mange ledere skriver nyhetsbrev til sin organisasjon, men ikke sjeldent er det andre som gjør det. Dette stimulerer ikke til noen sanselig kontakt, men på grunn av selskapets størrelse kan det i mange tilfeller være det eneste alternativet. Medarbeidere må ideelt sett møtes, de må se sin nye leder og han eller hun bør se dem. I mange tilfeller skriver lederen i stedet for å møte sin organisasjon, fordi lederen har angst for å snakke med mennesker. Ser lederen de ansatte i øynene og føler man seg sett? Føler man at man har kontakt med lederen? Medarbeidere må få høre stemmen til sin overordnede og toppsjef, og stemmen må kunne aktivere og stimulere.

Mens covid-19 herjer og utspiller seg, og mens vi venter på å komme tilbake til personlige møteplasser, er det viktigt å reflektere over hvor virkningsfullt det personlige møtet er og hvor voldsomt vi savner å møte mennesker. Vi er sosiale dyr og under lockdown utsettes vi alle for naturstridige begrensninger, men vi holder ut fordi alternativet er truende og skadelig.

Vi har fått bevist hvor avhengige vi er av relasjoner og kontakt, og la oss i fremtiden sette høyere pris på den frihet og gave dette er.