Samfunn

Trine i biter er en radiodokumentar om et helsevesen som har blitt så spesialisert at vi glemmer at kroppsdelene henger sammen.

Dokumentar om kreft kritiserer helseorganiseringen

«Trine i biter» er en radiodokumentar om et helsevesen som har blitt så spesialisert at vi glemmer at kroppsdelene henger sammen.

Publisert Sist oppdatert

­Frilansjournalist Anne Håskoll-Haugen, som er fast essayist i Samtiden, har laget en radiodokumentar i fire episoder der hun følger Trines Søreide Jansens kamp mot kreften over et helt år.

– Hvor frisk må du egentlig være for å være syk? Hvor smart må du være? Hvor insisterende, hvor opplyst og hvor rik? Vi liker å tro at alle får den samme hjelpen når vi blir syke. Men slik er det faktisk ikke, sier Håskoll-Haugen.

Dokumentaren om norsk helsevesen laget hun for å vise noe som er i ferd med å gå veldig galt.

I Trine i biter får vi en historie om hvordan norsk helsevesen er i ferd med å bli så oppstykket og så spesialisert at de som jobber der nærmest glemmer at kroppsdelene henger sammen.

­Frilansjournalist Anne Håskoll-Haugen er fast essayist i Samtiden. Foto Betzy Kjeldsberg

Trine har mye som er bra i helse-Norge, men mener det er noe galt med systemet. Mangelen på en felles journal skaper uendelig med rot og bortkastet tid for leger som må forsøke å nøste opp sykdomshistorien.

– I løpet av fem år har jeg blitt behandlet av over 100 leger – den ene legen vet sjelden hva den andre holder på med. Det har flere ganger satt meg i livsfare – og har gjort meg sykere enn jeg trengte å være, sier Trine i dokumentaren.

Hun forteller om hvordan du derfor er helt avhengig av å ha fullstendig oversikt over alle journaler og alt som skjer med deg. Og det er vanskelig for en som er veldig syk, kanskje gammel, dement eller ikke har norsk som førstespråk. Ifølge Trine må man være svært ressurssterk for å få den hjelpen man trenger.

– Alle har en gammel tante som har brukket en lårhals eller en ivrig løpekompis som har fått operert et kne med stor suksess. Men for alle oss som har lange og kompliserte sykdomsforløp, kanskje med mange ulike diagnoser som ikke har noe med hverandre å gjøre er det en helt annen virkelighet som møter oss.

– Et viktig mål for både Trine og meg var å lage en dokumentar som var noe annet enn den personfokuserte helsejournalistikken vi ofte får presentert i dag. Selv om jeg følger Trine gjennom et år med sykdom og innleggelser, er det kritikken av helsesystemet vi snakker om, sier Håskoll-Haugen.

– Og i stedet for bare å kritisere, ville vi også forsøke å finne ut hva løsningene på problemene systemet står opp imot er, legger hun til.

I radiodokumentaren intervjues flere fagpersoner som bekrefter flere av Trines bekymringer rundt organiseringen av norsk helsevesen. I etterkant har Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten tatt i bruk dokumentaren om Trine i sine undervisnings- og diskusjonsprogrammer.

Trine Søreide Jansen døde et halvt år etter at dokumentaren var ferdigstilt.

Dokumentaren finnes som podkast på Spotify. Den består av fire episoder og er helt gratis å lytte til.

Powered by Labrador CMS