Foto
Festivalsjef for Protestfestivalen i Kristiansand, Svein Inge Olsen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Protestfestivalen tar for seg livet etter pandemien: – Vår jobb å holde engasjementet oppe

Publisert: 2. juli 2021 kl 08.32
Oppdatert: 2. juli 2021 kl 10.10

Selv om også Protestfestivalens 2021-utgave blir en annerledes festival, tror Svein Inge Olsen det likevel blir «mer som et normalår». Den går av stabelen i tiden 6. til 12. september, og det er 22. gang den arrangeres. Hovedtemaet er «Et varsel om uro».

Olsen byr på noen stikkord om hva som vil bli diskutert, som blant annet er livet etter pandemien, motstrømsaktivisme, utsatte barn, selvmord, aktiv dødshjelp, Hans Nielsen Hauge, døden, Norden etter pandemien, avfolking av bygda, Senterpartiet, rusreformen, de tre store matkjedene og vaksineskepsis.

– Blir samfunnet noen gang det samme igjen? Tør vi være nær hverandre? Kan nye mutanter gjøre at vaksinen ikke virker? Når kommer neste pandemi? Eller neste terroranslag? I år er det ti år siden den grufulle terroren mot Utøya og regjeringskvartalet, som førte til at så mange unge mennesker måtte bøte med livet. I år stiller vi noen av de spørsmålene det er naturlig å ta opp i kjølvannet av pandemien, skriver Olsen i forordet til programmet.

Og blant spørsmålene er om det er det tryggere og bedre å bo på bygda enn
på tettsteder og i store byer?

Det er en mangfoldig gjeste- og artistliste som arrangørene byr på, med navn som blant andre Anne Enger, Asle Toje, Kjell Magne Bondevik, Vebjørn Selbekk, Victor Norman, Knut Olav Åmås, Knockin' on Dylan's Door, Robert Mood, Kristin Clemet, Church Hill Boys, Robert Mood, Tomm Kristiansen, Nina Hemmingson, David Thurfjell og Iben Thranholm.

– Siden i fjor har vi også gjort endring på inspiratorene. Axel Jensen er erstattet av Søren Kierkegaard, som representerer de nordiske. I tillegg er Rosa Parks – som mange husker som kvinnen som inspirerte
Martin Luther King – kommet inn. Og ikke minst Elizabeth Hoff. Hun er blitt kalt «verdens modigste kvinne». I dag er hun leder for WHOs hjelpearbeid i Syria. Hun mottok Erik Byes minnepris på Protestfestivalen i 2018, melder Olsen.

Inspiratorlisten omfatter i tillegg stayerne Henrik Wergeland, Jens Bjørneboe, Erik Bye og Kris Kristofferson.