Klovnene fra Red Nose Action med en aksjon til støtte for flyktningene i Moria-leiren ved Operaen i Oslo tidligere i år.

Foto

Fredrik Varfjell / NTB

Mener permitteringer av ansatte ved Operaen var ulovlig

Publisert: 2. oktober 2020 kl 09.10
Oppdatert: 5. oktober 2020 kl 11.11

Uenigheten mellom Fagforbundet og Operaen fra mars, har utviklet seg til en juridisk strid, skriver Aftenposten.

Fagforbundet rettet erstatningskrav mot Operaen i juli, og varsler nå søksmål dersom partene ikke kommer til enighet. Erstatningskravet bygger på tap av lønn for en gruppe ansatte, som Fagforbundet mener ble permittert på ulovlig grunnlag. Beløpet er ukjent, og forhandlingene pågår ennå.

LES OGSÅ: Rettsak mellom Operaen og IT-selskap: – Ille om Operaen skulle tape

Fagforbundet mener det ikke var saklig grunn for permitteringen av nærmere 600 ansatte ved Operaen i mars. Rundt 200 av de ansatte er medlemmer i Fagforbundet og jobber med teknikk, håndverk og service. Forbundet mener disse burde vært satt til å gjøre andre oppgaver istedenfor å bli permittert.

Operaen leide også inn arbeidskraft da de ansatte var permitterte, og søkte blant annet etter frilansere til å løse teknikeroppgaver via en lukket Facebook-gruppe, ifølge Aftenposten.

Fordi Operaen får 80 prosent av inntektene sine fra statsstøtte, mener Fagforbundet det var nok penger til å lønne ansatte selv under nedstengingen.

Operaen mener likevel at de tok riktig beslutning i mars, og at ledelsen permitterte for å sikre størst mulig kostnadskutt for å sikre større handlingsrom senere.

– Vi har stor forståelse for at permitteringene var krevende for våre ansatte og tillitsvalgte. En slik situasjon har vi aldri stått i før. Sett i ettertid mener vi at vi overordnet tok en riktig beslutning om permitteringer, sier HR-direktør Trude Rostad ved Operaen til Aftenposten.