Foto

Arkivbilde: Gruppen Coldplay spilte på Orange scene under Roskildefestivalen i 2009. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Det blir ingen Roskilde Festival i 2021

Publisert: 5. mai 2021 kl 09.12
Oppdatert: 5. mai 2021 kl 12.07

I kjølvannet av nytt forbud mot å gjennomføre store arrangementer i Danmark i sommer, må også Roskilde Festival kaste inn håndkleet.

Festivalen oppfordrer i en pressemelding tirsdag til at alle med billetter overfører disse til neste års utgave. Signe Lopdrup, som er Roskilde Festivals administrerende direktør, sier det er med tungt hjerte de må avlyse.

– Avlysningen er jo dessverre ikke helt uventet for oss. Men det er svært trist, og vi er knust over at vi ikke får muligheten til å samles igjen på festival og bidra til å gjenskape fellesskapet som koronakrisen har ødelagt for landets unge.

Hun skriver at avlysningen er meget alvorlig for foreningen som står bak festivalen, samt at det er et hardt slag for kulturens vekstvilkår og verdikjeden som er med på å skape festivalen.

– Det vil være en uvurderlig og avgjørende hjelp for oss at billettkjøpere overfører billetter til 2022. Vi har opplevd en kjempestøtte fra billettkjøperne gjennom hele korona-tiden. Deres fortsatte støtte til oss og andre avlyste arrangementer er akkurat det som skal føre oss gjennom krisen.

Roskilde Festival arrangeres av Foreningen Roskilde Festival og 30.000 frivillige er involvert.

Dansk festivalsjef: – Regjeringen unnlot å melde noe ut til festivalene urimelig lenge

Saken fortsetter under annonsen

Den danske regjeringen ventet ifølge en av landets festivalsjefer «urimelig lenge» med å melde noe ut til festivalarrangørene. Som nå har fått kroken på døren for i sommer.

Natt til tirsdag ble gjenåpningsplanen for sommeren i Danmark besluttet, og ifølge Ekstra Bladet gjør retningslinjene det umulig for danske festivaler: Det settes nemlig en grense på maks 2.000 deltagere på utendørsarrangementer og festivaler frem til 1. august, og da heves grensen til 5.000.

Det er altså ikke bare gigantiske Roskilde som rammes. Danske sommerfestivaler som Smuk, Jelling Musikfestival, Heartland, NorthSide, Copenhell, Musik i Lejet, Tinderbox, Nibe Festival, Smukfest og Thy Rock avlyser nå.

– Regjeringen unnlot å melde noe ut til de danske festivalene urimelig lenge, sier arrangørene av Musik i Lejet, som skulle gått av stabelen sent i juli. Nå ser man ikke annen utvei enn å avlyse.

– Vi håpet til det siste at en utrullet vaksineplan og retningslinjer for større events ville være lempet i en grad, som muliggjorde det å samles til Musik i Lejet, sier formannen for festivalen, Peter Maarbjerg, til Ekstra Bladet.

– Vi er skuffet over at festivalene senere i sesongen allerede er blitt avskrevet. Ingen vet hvordan situasjonen ser ut om tre måneder, og det er så ergerlig, sier Søren Eskildsen, som sitter i ledelsen for en annen stor, dansk festival, Smukfest, som arrangeres på tampen av august og skulle hatt David Guetta som headliner. Også der er man «ekstremt skuffet» over regjeringens beslutning.

Danskene hadde en ekspertgruppe for store arrangementer i sving som 23. april leverte sine anbefalinger til partiene bak rammeavtalen om gjenåpning av Danmark, som ifølge Smukfest gjorde at man «øynet noe håp». Men det håpet viste seg å være forgjeves, ble det klart tirsdag.