Nationaltheatret forfaller og flere områder inne og ute er dekket til av frykt for at bygningsdeler skal løsne. Flere steder er det tydelige sprekkdannelser i den 120 år gamle bygningen.
Foto
Lise Åserud / NTB

Hele Nationaltheatret må trolig refundamenteres

Publisert: 27. august 2021 kl 08.15
Oppdatert: 27. august 2021 kl 08.15

Under forprosjekteringen viste det seg at hele det ærverdige bygget trolig må refundamenteres, skriver Vårt Oslo.

– Vi har støtt på noen utfordringer og må tenke nytt om hvordan Nationaltheatret skal rehabiliteres innenfor de rammene som er gitt, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til VårtOslo.

Dermed er prosjektet blitt kraftig forsinket før det er kommet i gang. Det er allerede klart at teatersjef Kristian Seltun og hans ansatte ikke flytter ut før tidligst i 2023. Etter planen skulle byggeprosjektet starte i 2022.

Statsbygg kan foreløpig ikke si noe om kostnadene eller hvor forsinket rehabiliteringen blir. Men allerede nå har tidsplanen sprukket kraftig. Det vil også budsjettet på nær to milliarder kroner gjøre hvis den opprinnelige planen følges.

Verken Aschim eller andre VårtOslo har snakket med i Statsbygg kan si noe om hva sluttsummen på rehabilitering av Nationaltheatret vil ende på. Heller ikke når arbeidet kommer i gang.

Nationaltheatret ble sist rehabilitert, men ikke modernisert etter en brann i 1980. Den gang ble hovedscenen stengt i fem år.

Bygningen er tegnet av arkitekt Henrik Bull og oppført mellom 1891 og 1899.