Illustrasjonsfoto.
Foto
Berit Roald / NTB
Redaktør i Scenekunst

– Omorganiseringen i Kulturrådet svekker den faglige kompetansen

Publisert: 15. februar 2021 kl 08.56
Oppdatert: 15. februar 2021 kl 09.05

Norsk kulturfond er underlagt Kulturrådet og deler ut kulturstøtte basert på faglige vurderinger. I fjor høst ble det kjent at regjeringen ville overføre en del av fondets tiltak over på statsbudsjettet.

Det siste tiåret har Kulturrådet fått stadig flere administrative oppgaver, og kulturmeldingen «Kulturens kraft» fra 2018 spår at Kulturrådet kan få enda flere oppgaver i fremtiden. Dette har ført til en omorganisering i rådet hvor såkalt forvaltningskompetanse står høyere i kurs.

Julie Rongved Amundsen er redaktør for nettidskriftet Scenekunst. Hun beskriver den nylige omorganiseringen av Kulturrådet som noe det har vært svært vanskelig å få grep om, og beskylder dem for manglende transparens.

– Det har vært åpenbart at denne omorganiseringen har vært underkommunisert fra Kulturrådets side, noe som har gjort det vanskelig skjønne hva som skjer. Jeg synes ikke kunstfeltet har fått noen gode forklaringer på hvorfor og hvordan omorganiseringen skulle skje, sier hun til Vårt Land.

Amundsen beskriver en voksende frustrasjon hos mange scenekunstnere. Hun mener at til tross for den bitterheten og irritasjonen som kan oppstå ved et avslag om støtte, så er det bedre for kunstnerne å få et faglig begrunnet nei av oppdaterte fagfeller.

Dette er noe av det kunstnerne er redde at skal bli borte når Kulturfondet får mindre plass og fagligheten bygges ned, sier Amundsen.

Kulturrådet-direktør Kristin Danielsen kjenner seg ikke i Amundsens beskrivelse av at fagligheten vil svekkes til fordel for administrative muskler. Hun hevder på sin side at omorganiseringen hever det faglige nivået:

– Det er nettopp kombinasjonen av de ulike formene for kompetanse som er avgjørende for at vi i Kulturrådet kan utføre hele samfunnsoppdraget vårt. At vi nå ser et behov for mer av den ene typen kompetanse, innebærer ikke at vi nedvurderer den andre.

Hun understreker samtidig at forvaltningen av Norsk kulturfond ikke blir påvirket av omorganiseringen.