Riksteatret slipper løs en ny dramatisering av «Don Quijote». Her blir det komedie på laveste plan og filosofi på høyeste plan, og i rollene ser du Svein Harry Schøttker Hauge og Eirik del Barco Soleglad (til venstre) som hans «sidekick» Sancho Panza.
Foto
Gorm Kallestad / NTB
Don Quijote, Hedda Gabler og mystikk i teatersalen

Riksteatret ruller i gang teaterhøsten

Publisert: 18. august 2021 kl 15.22
Oppdatert: 18. august 2021 kl 15.22

At Are Kalvø har satt seg fore å finne livsvisdom i poptekster, er allerede kjent. I slutten av september starter han sin rundreise med stykket «Toppar VG-lista».

Onsdag 18. august var pressen invitert til å få et ytterligere innblikk i Riksteatrets program. Teatersjef Arne Nøst intervjuet aktuelle gjester foran en turnébuss – og det ble også smakebiter fra forestillingene som skal ut på tur.

– Riksteatret skal være et teater for alle, og det gir ekstra mening å reise dit folk bor når hele Norge skal tilbake til et «normalt liv», sier teatersjefen.

Spenning for de unge

Jørn Lier Horst har skrevet en helt ny historie for Riksteatret sammen med regissør Hilde Brinchmann.

– Teaterscenen er et hittil nokså uutforsket område for «Detektivbyrå nr. 2.» Jeg gleder meg til å sende Tiril, Oliver og ikke minst Åtto ut i hele landet. Og både små og store må følge med når Riksteatret kommer, for løsningen på «Operasjon Teater» kan like gjerne befinne seg i salen som på scenen, sier forfatteren selv om begivenheten.

Forestillingen får urpremiere i Nydalen i Oslo 10. september, og turnépremiere blir det i Larvik 15. september. Deretter skal «Operasjon teater» innom mange steder over hele landet.

På scenen ser vi Maria Agwumaro, Lars Halvor Andreassen, Janne Starup Bønes, Amalie Ibsen Jensen, Arjan Nilsen, Thomas Jørstad Pettersen og Amanda Hedvig Strand.

Bøkene teaterstykket lener seg på, om den snarrådige trioen, er utkommet i en serie som teller 27 bøker – oversatt til 20 språk.

Moro med venner – og vindmøller

Moro blir det også når Riksteatret slipper løs en ny dramatisering av «Don Quijote».

«Du får se den ikoniske skikkelsen gyve løs på vindmøller fra en svunnen tid, men du skal også få møte ham sittende i baren på en luguber nattklubb i vår samtid», loves det om denne elleville omgangen med klassikeren. Det er duket for turnépremiere i Tromsø 31. august, og i rollene ser vi blant andre Eirik del Barco Soleglad og Svein Harry Schøttker Hauge. Stykket er dramatisert av Yngve Sundvor – som også sitter i registolen.

Eirik del Barco Soleglad, som spiller Sancho Panza, minner om at Cervantes fortelling var den første i sitt slag der man blir presentert for et komisk radarpar – à la Helan og Halvan. Om karakteren sin sier han videre:

– Cervantes presenterer ham kanskje som en litt enfoldig bonde, men det bor mye i Sancho.

Sammen med Don Quijote-tolker Svein Harry Schøttker Hauge, stiller han i fullt kostyme – og sistnevnte skyter inn:

– Humor, filosofi, tristesse og overraskelser er noe av det du kan forvente deg. Vi kan rett og slett kalle det et overflødighetshorn av et stykke.

Sundfør og Gabler

Mange ser også fram til å se Kjersti Haugens dramatisering av Monica Isakstuens nyeste roman, «Mine venner» – beskrevet som «historien om surprisepartyet fra helvete». I rollene ser vi blant andre Maria Bock og Evy Kasseth Røsten, og her blir det turnépremiere på Lillehammer 23. februar 2022.

Trenden med å bygge teater rundt artisters musikk fortsetter. «Sammen med Haugesund Teater skal Riksteatret by på en blanding av konsert og teater, der sangene til Susanne Sundfør fremføres på scenen», heter det om «Teaterkonsert Sundfør – Life does us» som får urpremiere i Haugesund 6. oktober.

Riksteatret har også bestemt seg for å sende en skikkelig Ibsen-klassiker ut på veiene. Selveste Hedda Gabler skal på tur i Fredrik Longvas regi. Han ønsker å grave dypere i Hedda-karakteren, og spør: Hva får et menneske til å gjøre de tingene Hedda gjør? Hva får oss mennesker til å være destruktive?

Turnépremiere på Ibsens «Hedda Gabler» blir det i Bodø 1. februar 2022, og i rollene ser vi Ingrid Unnur Giæver, John Emil Jørgensrud, Kristine Hartgen, Khalid Mahamoud og Eivin Nilsen Salthe.