Teater og scene

Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, er hyret inn til en rolle når forestillingen «Den glade enke 2.0» settes opp av Bergen Nasjonale Opera. Rammen rundt blir Grieghallen.

Herman Friele takker ja til rolle i Grieghallen

Publisert Sist oppdatert

Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, er hyret inn til en rolle når forestillingen «Den glade enke 2.0» setter kursen mot Grieghallen i regi av Bergen Nasjonale Opera.

«Den glade enke» har gjort sine hoser grønne på teater- og operascener i mer enn 100 år, og denne våren skal den fremføres i ny versjon – samtidig som de gamle sangene er beholdt, fremgår det på hjemmesidene til Bergen Nasjonale Opera.

Spilleperiode er 26. mars–1. april, og rammene rundt fortellingen er altså selveste kulturfinstua, Grieghallen.

Og det stopper ikke de, nå meldes det også om en riktig så unik rollecasting. Bergensprofilen, næringslivsleder og tidligere ordfører Herman Friele er nemlig hyret inn til en av rollene. Han skal spille en vellykket forretningsmann, sier operasjef Eivind Gullberg Jensen, og utdyper:

– Men her stopper også likheten, for mens Friele har forvaltet en århundrelang kaffetradisjon og vært en populær ordfører i Bergen, vil han her fremstille en som har slått seg opp innen svineproduksjon – i Trøndelag.

En moderne versjon

Opprinnelig er handlingen i «Den glade enke» lagt til ambassademiljøet i Paris rundt 1905. I den nye versjonen har Bergen Nasjonale Opera gått sammen med Det kongelige Teater i København om å lage en moderne versjon.

Den oppdaterte versjonen har først gått veien om Det kongelige Teater i København, der den i høst fikk gode skussmål. I versjonen som settes opp i Bergen, er handlingen lagt til Bergen og Trondheim.

Herman Friele forteller at rolle-forespørselen kom som en riktig morsom overraskelse.

– Jeg ble jo ganske forbauset. Men dette er en forestilling jeg alltid har hatt et godt øye til, jeg er svak for oppsetninger med glimt i øyet, så det måtte bli et positivt svar fra meg, sier han til NTB. Og legger til at han gleder seg over at både byen og publikum nå får noe morsomt å se fram til.

Rollen Herman Friele skal spille, er rett og slett ektemannen til den glade enken. Han er, som tittelen tilsier, ikke lenger blant oss, derfor vil sekvensene med Friele være filmklipp som representerer fortiden til enken.

– Jeg gleder meg til å sitte i salen og se resultatet av disse opptakene som vi skal gjøre, sammen med resten av publikum, sier Friele – som altså ikke skal stå på scenen i Grieghallen.

– Det er like greit, jeg er jo ikke akkurat noen operasanger, ler den tidligere ordføreren. Og legger til at han gleder seg til å spille trønder.

«Sinnssykt morsomt»

– Vi ønsket en kjent og populær forretningsmann som med en god porsjon selvironi kunne ikle seg denne rollen, og er veldig glade for at vårt førstevalg, Herman Friele, takket ja. Han er rett og slett perfekt i denne rollen, sier operasjefen videre – og lover romantiske forviklinger og frekk satire på scenen når den kjente fortellingen reiser seg, i fornyet drakt.

Nytappingen har som nevnt allerede rukket å glede publikum i Danmark. Etter premieren 1. oktober i København i fjor, var også anmelderne svært positive. «Sinnssykt morsomt», kvitterte Politikens utsendte, mens kritikeren fra Berlingske mente at dette er «kompromissløs satire».

Dansere fra København er med også når teppet går opp i Grieghallen, og sørger for høye beinspark. Skandinavisk forbrødring er videre stikkord når både norske, svenske og danske sangere gjør seg gjeldende på scenen.

Til Grieghallen kommer blant andre den norske sopranen Kari Postma, som har tittelrollen som Hanna Glawari. Tenoren Bror Magnus Tødenes spiller filmregissør – mens artisten Silya Nymoen dukker opp i rollen som kulturministerens utsendte «spion», Nielsen.

Powered by Labrador CMS