Anne Krigsvoll (til venstre) og Josefine Frida Pettersen
Foto

Kommer til en scene nær deg: Anne Krigsvoll (til venstre) og Josefine Frida Pettersen spiller i Riksteatres oppsetning av «Ved målet», av Thomas Bernhard. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Krigsvoll og Pettersen ut på landeveiene – i rollene som mor og datter

Publisert: 13. september 2022 kl 10.00
Oppdatert: 13. september 2022 kl 10.00

Teaterstykket skildrer en komplisert mor og datter-relasjon. Det ble skrevet av den østerrikske romanforfatteren og dramatikeren Thomas Bernhard, som ble skrevet og urfremført i 1981.

– Det var umulig å si nei til å spille moren i dette prisbelønte teaterstykket, sier Anne Krigsvoll. Hun legger til:

– Thomas Bernhard er både nådeløs og morsom, og jeg opplever at han viser oss noe dypt menneskelig.

Sammen med Josefine Frida Pettersen, som mange kjenner fra NRK-seriene «Skam» og «Førstegangstjenesten», og Karl-Vidar Lende, som for tiden er aktuell i filmen «Krigsseileren», setter hun seg i Riksteatrets turnébuss.

Mor-karakteren i teaterstykket er blitt sammenlignet med en edderkopp, som isolerer byttet sitt med klebrige silketråder.

– Jeg har mine sympatier med moren. Hun er en ulykkelig kvinne, da kan man bli skarp. Hatet må rettes ett eller annet sted, sier Anne Krigsvoll.

På spørsmål om hvorfor ikke datteren gjør opprør, sier Josefine Frida Pettersen:

– Jeg tror hun håper og drømmer om nettopp det. Men hun er blitt så tilpasningsdyktig. Dermed er hun fanget i morens spindelvev.

Regien er ved Johannes Holmen Dahl. Han står bak en rekke kritikerroste teateroppsetninger for publikum i alle aldre, som «Tid for glede» på Det Norske Teatret, og «Hamlet» på Nationaltheatret.

– Thomas Bernhard kritiserer en kraftløs generasjon. Unge mennesker som vil være på lag, heller enn å bryte med sine foreldre. Det er både noe håpløst over det, og en voldsom formaning om å gå i seg selv og forsøke. Å ta et oppgjør, sier regissøren.

Stykket får norgespremiere på Riksteatret i Nydalen 15. september. Turnépremieren er lagt til Molde, der teppet går opp 21. september. Til sammen skal «Ved målet» spille 49 steder over hele landet.