Teater og scene

Ingrid Lorentzen, ballettsjef ved Den Norske Opera.

– Mange av de mest kjente har noen problematiske sider, sett med vår tids øyne

Flere har krevd at den populære oppsetningen blir tatt av plakaten. Nå kan den igjen ses ved Den Norske Opera & Ballett.

Publisert Sist oppdatert

Den klassiske balletten «La Bayadère», som ble skapt av koreografen Marius Petipa i St. Petersburg i 1877, hadde norgespremiere for to år siden.

Til tross for «hakesleppende øyeblikk» og «klassisk, eventyrlig opplevelse», ifølge anmeldere, var det flere som reagerte. Blant dem Aftenpostens anmelder, som mente balletten var «et overflødighetshorn av glitter og bravur med en emmen smak av orientalisme», og Subjekts skribent, som spurte om vestlige ballettklassikere som baserer seg på eksotiske fremstillinger av andre kultur, rett og slett bør arkiveres.

Debatten går også internasjonalt.

– Mange av de mest kjente ballettene fra 1800-tallet har noen problematiske sider, sett med vår tids øyne. Om man skal framføre disse klassikerne, er man nødt til å plassere dem i en større kontekst, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen via en pressemelding.

Natalia Makarovas versjon av klassikeren har premiere på Den Norske Opera & Ballett 22. mars.

Krevde at den ble tatt av plakaten

Nasjonalballetten har tidligere blant annet mottatt en e-post fra indisk-amerikanske Rajan Zed som krevde at balletten ble tatt av plakaten. Han protesterte mot at de setter opp noe han mener trivialiserer og latterliggjør østlig religion og tradisjon.

Balletten «La Bayadère» vekker reaksjoner. 22. mars har den premiere i Oslo. Bildet er fra produksjonen i 2019. Foto Erik Berg

Zed rettet sin oppfordring til kulturminister Anette Trettebergstuen, til styremedlemmer og ledelse ved DNB&O og til den norske nasjonalballettens sponsorer. Det var Vårt Land som først omtalte saken.

Zed mener balletten avslører «orientalistiske holdninger» fra 1800-tallet og opplever den som en «vestlig karikering av østlig arv» som bygger opp under «etnisk stereotypisering».

I november 2021 ble en skoleforestilling basert på balletten tatt av plakaten ved The Brook Theatre i den engelske byen Chatham etter påtrykk fra Zed.

Første ballett i serien «De Andre»

«La Bayadère» er første ballett ut i Operaens serie «De Andre», som også vil by på moderne og nye verk. Felles er at de tematiserer blikket vårt på «de andre».

65 dansere står på scenen når «La Bayadère» er tilbake i Bjørvika. På premieren danser Whitney Jensen rollen som Nikiya, mens Ricardo de Rojas Castellanos danser rollen som Solor.

Disse rollene danses også av Yolanda Correa, Alex Cuadros Joglar, Melissa Hough, Gakuro Matsui, Grete Sofie Borud Nybakken og Shaakir Muhammad, melder Den Norske Opera & Ballett.

Powered by Labrador CMS