Blomster og dekorasjoner ved båren til Toralv Maurstad før bisettelsen i Oslo domkirke. Foto: Alf Simensen / NTB

Stående applaus for Toralv i Oslo domkirke

Publisert: 24. november 2022 kl 16.18
Oppdatert: 24. november 2022 kl 16.18

­Den kom på oppfordring fra Det norske teatrets sjef Erik Ulfsby og ble både stående og langvarig.

– På vegne av et samlet norsk teatermiljø, og med tillatelse fra presten, så oppfordrer jeg forsamlingen til å gi Toralv en siste, varm applaus, sa teatersjefen.

Kong Harald, stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre og høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie var blant dem som var til stede.

Kong Harald ankommer gravferdsseremonien til Toralv Maurstad i Oslo domkirke. Foto: Alf Simensen / NTB

– Han setter store spor etter seg. Han var den siste store kunstneren og skuespilleren. Vi kommer aldri til å glemme det han sto for, sa hans halvsøster Mari Maurstad til NRK før bisettelsen.

En av de største

Både Edvard Griegs «Dovregubbens hall» og «Åses sang» sto på programmet.

– Sju år gammel sto Toralv Maurstad på Nationaltheatrets scene for første gang. 92 år gammel trollbandt han oss som Peer Gynt – en rolle han tolket alle nyanser av så mange ganger, gjennom det meste av teaterlivet – på uforglemmelig vis, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin minnetale.

Stortingspresident Masud Gharahkhani på vei inn i Oslo domkirke for å delta i gravferdsseremonien til Toralv Maurstad. Foto: Alf Simensen / NTB

Støre beskrev ham som en skuespiller som satte varige spor. En teaterleder som tok teatret videre.

– En kunstner som tolket sin samtid og ga den mening, gjennom så mange tiår. Vi tar farvel med en av de største fra norsk teaterkunst, sa statsministeren.

Sine venners venn

Produsenten og manusforfatteren Petter Skavlan tegnet teaterlegenden slik: – Hele Norges Peer Gynt, sies det. Som skuespiller, ja, men ikke som menneske. Toralv var dønn pålitelig, skuslet ikke bort talentet sitt, var ingen opportunist og var i sannhet sine venners venn.

Skuespilleren Per Christian Ellefsen ankommer bisettelsen til Toralv Maurstad i Oslo domkirke. Foto: Alf Simensen / NTB

Skavlan penslet fram et fargerikt bilde av Maurstad i bil på vei fra hjemmet i Voksenkollen til farsgården i Nordfjord.

– Mens han raste av gårde opp Gudbrandsdalen, pugget rolle, drakk kaffe og jaktet antikviteter, skrev han tekstmeldinger til kone Beate og sønn Peder.

– Alt dette mens han hørte på radio og klappet på bikkja som lå mellom golfkøllene, rødvinskassene og laksegarnet i baksetet. Og så sa han at han var så glad i å kjøre bil, for da fikk han sånn ro.

På statens bekostning

Skuespillerkollegaene Lise Fjeldstad og Svein Tindberg, kapellmester Per Christian Revholt ved Nationaltheatret og Maurstads kone Beate Eriksen tegnet også et portrett av ham i ord, tone og dikt.

Toner fra Peer Gynt fulgte Toralv Maurstad under bisettelsen i Oslo domkirke torsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB

Maurstad døde 4. november, 95 år gammel. Han ble født 24. november 1926 og ble altså bisatt på datoen han ville ha fylt 96 år.

Toralv Maurstad ble hedret med begravelse på statens bekostning. Utmerkelsen tildeles av regjeringen. Det er bare rundt hundre personer som har blitt stedt til hvile på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.