Teater og scene

Er denne plassen et alternativ for Nationaltheatret? Tullinløkka er blitt brukt til mye forskjellig: Parkeringsplass, bensinstasjon, riggeområde og det midlertidige museet «frosken» fra 2005, blant annet. Slik så det ut i 2010.

Uenighet om hvor Nationaltheatret skal flytte

Publisert Sist oppdatert

Nationaltheatret ønsker å flytte til Tullinløkka. Det liker ikke Riksantikvaren.

Flyttingen av Nationaltheatret har blitt utsatt flere ganger, nå til juni 2023. Bakgrunnen for flyttingen er at teateret skal rehabiliteres etter flere tiår med forfall, noe regjeringen har bevilget 2 milliarder kroner til.

Teateret må finne en midlertidig hovedscene, som trolig skal stå i 10–15 år. Det gamle kjøpesenteret på Økern har blitt nevnt som ett alternativ, men det er skuespillerne sterkt imot.

Favoritten er ifølge Aftenposten den store plassen på Tullinløkka i Oslo sentrum. Tanken er et frittstående bygg, helst koblet på det gamle Nasjonalgalleriet. Da er det tenkt at Nasjonalgalleriet kan brukes til kontor og verksteder.

Regjeringen har gitt Statsbygg i oppgave å hjelpe teateret med å finne en løsning.

Riksantikvar Hanna Geiran anbefaler at Statsbygg ser på andre alternativer enn Tullinløkka.

– Det vil innebære ganske store inngrep i et fredet bygg, sier Geiran.

Hun beskriver begge alternativer som «svakt utredet».

Nationaltheatrets direktør, Martha Færevaag Hjelle, bekrefter overfor Aftenposten at Tullinløkka fortsatt er favoritt. Hun svarer ikke på hvordan det går med alternativet på Økern.

Hun håper på en snarlig avklaring og påpeker at det er viktig at rehabiliteringen ikke blir ytterligere utsatt.

Powered by Labrador CMS