Teater og scene

Gleder seg til å gi nytt liv til Ibsens Nora: Til høsten får vi se skuespiller Pia Tjelta i «Et dukkehjem 2» på det nye hovedstadsteatret.

Møt Nora – 15 år etter

Hva skjedde etter at Nora forlot Torvald og barna? En dramatiker har tillatt seg å skrive en fortsettelse på Ibsens «Et dukkehjem», og stykket – som har spilt på Broadway – skal nå boltre seg på nykommerscenen Christiania Teater.

Publisert Sist oppdatert

­Pia Tjelta har aldri tolket Nora i Ibsens «Et dukkehjem», men i oppfølgeren «Et dukkehjem 2», får vi se henne i den smått ikoniske rollen. På scenen stiller også kjenningene Anne Marit Jacobsen og Ola G. Furuseth.

Stykkets handling er satt til 15 år etter at Nora forlot Torvald og barna, og det som skjer når hun kommer tilbake blir både dramatisk og morsomt, dersom vi skal tro ensemblet.

Tjelta nikker bekreftende til at hun hadde et sterkt forhold til Ibsens Nora også før hun landet rollen.

– Alle Ibsens stykker og karakterer har dette ved seg at de ikke slutter å avkle oss, og avsløre oss. Ibsen skrev om evigaktuelle temaer, og dramatikken hans fortsetter å leve i oss. Ikke minst på grunn av gjenkjennelse. Vi har faktisk ikke forandret oss så mye siden dette ble skrevet.

Tjelta sier imidlertid at hun for egen del hadde lukket døra til dukkehjemmet, og det å spille Nora, etter å ha sett Mattis Herman Nyquist sin oppsetning av Ibsens klassiker, på Torshovteatret.

– Den oppsetningen var en genistrek, det var perfeksjon, og jeg kunne ikke se noe poeng i å skulle spille Nora etter det. Men da dette manuset kom til meg, så tenkte jeg at her, her har vi noe helt annet. Det føltes rett og slett pirrende og spennende å få muligheten til å finne ut av hvor Nora befinner seg – 15 år etter original-tumultene.

– Dessuten er det jo en stor lykke å få spille mot disse skuespillerne, som alle sa ja – ikke minst fordi det er nettopp Mattis Herman Nyquist som sitter ved regiroret, sier Tjelta til NTB.

Regissør Mattis Herman Nyquist (t.v.), Pia Tjelta og Anne Marit Jacobsen møtte pressen onsdag for å snakke om teaterstykket «Et dukkehjem 2», som skal opp på Christiania teater til høsten. Foto Annika Byrde / NTB

Varme og humor

«Et dukkehjem 2» er skrevet av den amerikanske dramatikeren Lucas Hnath, og det har allerede rukket å gjøre stor lykke på Broadway, der det fristet lykken første gang i 2017.

Her hjemme må vi vente enda litt før teppet går opp. En prøveperiode venter på skuespillerne de neste månedene, før det er duket for premiere 19. oktober.

– Hva dere kan forvente? Det blir både varme, humor, alvor og drama. Jeg tror nok jeg er hentet inn litt med tanke på noen av de komiske elementene i stykket, sier Anne Marit Jacobsen. Hun skal spille kvinnen som måtte trå til, og ta seg av både hus og barn, etter at Nora forsvant ut døra.

– Det er et godt kjeftament på dette mennesket jeg spiller, og selv om hun er veldig glad i Nora, så er hun også konfronterende, fortsetter skuespilleren.

I rollen som Torvald møter vi Ola G. Furseth. Han spiller en mann vi kanskje får litt ekstra sympati med i denne forestillingen, forteller Jacobsen.

– I originalen synes jeg det kan være litt vanskelig å få helt øye på hvem han egentlig er, Torvald kommer mer tydelig fram her, sier hun videre. Og røper at også Torvald og Noras datter – som nå har rukket å bli voksen – skal få gjøre litt ut av seg på scenen. Men så langt er det ikke bekreftet hvem det er som stiller i datter-rollen.

Torvald og hans kvinner: Skuespillene Anne Marit Jacobsen (t.v.), Ola G. Furuseth og Pia Tjelta poserer sammen under slippet på nyheten om at teaterstykket «Et dukkehjem 2» har kurs mot Christiania Teater. Foto Annika Byrde / NTB

Utfordrer rammene

Nora kan nok fortsatt ses som et feministidol i denne fortsettelses-versjonen, tror Tjelta.

– Hun er fortsatt denne personen som ikke uten videre godtar rammene samfunnet setter opp. Man kan slite seg ut av de rammene, men Nora tematiserer følgende spørsmål: I hvor stor grad skal det være lov å lytte til sin egen, indre stemme.

– Jeg kan love mange tvister og overraskelser underveis, men selv om det er mye humor her, så er det jo i høyeste grad dramatikk og teater vi skal by publikum på, understreker hun.

– Til slutt Tjelta, tror du Ibsen selv ville godkjent denne humorfylte fortsettelsen på «Et dukkehjem»?

– Den mannen hadde jo så mye humor selv, han så det komiske som kan oppstå i alt det menneskelige. Det slår meg at vi kan se på Ibsen med litt for stort gravalvor, han var jo veldig morsom også!

– Han får oss fortsatt til å le av oss selv, og den «arven» er ivaretatt i «Et dukkehjem 2». Så nei, jeg tror ikke han ville hatt noen problemer med å se dette stykket, svarer Tjelta.

Skuespilleren understreker også at du verken trenger å ha sett den originale «Et dukkehjem» – eller være Ibsen-kjenner – for å se «Et dukkehjem 2».

– Premissene kjenner vi jo, så her kan man hoppe rett inn uten videre forkunnskaper, sier hun.

Fakta om Christiania Teater
Høsten 2022 tok produksjonsselskapene Over Norge og StarWorks over driften av Christiania Teater i Stortingsgata 16.
Bjarte Hjelmeland er teatersjef, og med hotell, teater og restaurant under samme tak, er tanken å trekke gjester fra hele Norge til en helaften i Oslo.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('js-dfp-tag-samtiden_no_article_4'); });
Teaterets første produksjon var publikumssuksessen «Et glass til», med Sven Nordin, Christian Skolmen, Ingar Helge Gimle og Nader Khademi.
Stykket har i vinter spilt 60 forestillinger – og solgt over 30.000 billetter.
Til høsten er det Pia Tjelta og «Et dukkehjem 2» som skal ta over stafettpinnen som teaterets neste storproduksjon.
Teaterstykket, som har hatt suksess på Broadway, har mottatt hele åtte Tony-nominasjoner – og det er blitt satt opp over store deler av verden.
«Et dukkehjem 2» har premiere 19. oktober på Christiania Teater, hvor det skal spille fram til 16. desember.
Powered by Labrador CMS