Teater og scene

Karianne Jæger er produsent i Scenekvelder i Folketeateret.

Reagerer på «Frost»-oppsetning

Folketeatret reagerer på at et statsfinansiert teater skal sette opp publikumssuksessen «Frost».

Publisert Sist oppdatert

Disney-historien om de to søstrene Elsa og Anna er en av vår tids mest kommersielle konsepter. Den første filmen, som kom i 2013 og vant både Oscar og Golden Globe, var en stor seersuksess og har generert en oppfølger, flere kortfilmer og en musikal, blant annet.

Mimmi Tamba skal spille Elsa i oppsetningen av Frost på Det Norske Teatret. Foto Gorm Kallestad / NTB

Låten Let It Go er også en udiskutabel hit og kan vise til både høye strømmetall og Billboard-plasseringer, i tillegg til flere priser.

Nå setter Det Norske Teatret opp musikalen, på nynorsk og i en ny versjon, med Mimmi Tamba og Ina Svenningdal i rollene som søstrene Anna og Elsa. Manus og sanger er fra Broadway-musikalen, som er basert på filmen.

LES OGSÅ: Danseforestillingen «Do Not Stand Too Close»: Sårbare og ensomme i halvmørket

Det er den islandske teaterregissøren Gísli Örn Gardarsson som har blitt spurt av Disney om å lage en mer nordisk versjon av musikalen.

Gardarsson kontaktet selv Det Norske Teatret og ønsket å sette opp forestillingen der først. Produksjonen, som har premiere 14. oktober, er et samarbeid mellom fem teater. Den skal spilles flere steder i Norden det kommende året.

– Hører ikke hjemme her

Produsent på det private teateret Folketeateret, Karianne Jæger, mener det er feil at et statsfinansiert teater skal sette opp en så kommersiell tittel.

– Dette hører ikke hjemme på et teater som får mange millioner i skattepenger. De bør prioritere annerledes, for eksempel ny, norsk dramatikk. Titler som Frost hører hjemme på privatteatrene, sier Jæger til NRK.

Det Norske Teatret får ifølge kanalen rundt 175 millioner kroner over statsbudsjettet for å fremme nynorsken ved å spille teater kun på denne målformen.

Også tidligere har Folketeatret kritisert en garantert kassasuksess som er satt opp hos kollegaen – «The Book of Mormon».

Ikke enig i kritikken

Teatersjef Erik Ulfsby sier det er viktig for nynorsken at den også kan være kommersiell.

– Vi kan ikke ta hensyn til Folketeateret her. Vi har holdt på med store musikaler i mange år, og det kommer vi til å fortsette med, svarer Ulfsby.

Powered by Labrador CMS